DAGING OPOR HIJAU
Selepas puashati dengan cubaan pertama sekitar dua tahun lalu , buat lagi kali kedua masa aidiladha kat kampung baru lalu. Sedap... pekat & pedas pedas
DAGING OPOR HIJAU
by IzaAkma SSKrcp : Chef Wan
BAHAN A :
- 600 gm Daging Batang Pinang , potong kecil
- 500 ml Santan drp 1 biji kelapa parut dgn 500ml air
- 125 gm Terung Pipit
- 3 tangkai Daun Selasih
- 1 biji Capsicum , buang biji & hiris (cili merah)
- 125 ml Minyak
- Gula Melaka secukup rasa (anggaran 2sdt gula perang)
- Jus Limau Nipis (jus drp 1 biji)
- Garam / Sos Nampla (anggaran 2sdm sos nampla)
BAHAN B (Pes Rempah Hijau) :
- 100 gm Cili Hijau (6 biji cili hijau + 10 biji cili padi hijau)
- 10 ulas Bawang Merah (1 labu bawang merah besar + 5 ulas bawang merah)
- 4 Akar Ketumbar
- 4 tangkai Daun Ketumbar (ambil daun + batang)
- 1 inci Halia
- 2 batang Serai
- 2 helai Daun Limau Purut
- 1 sdt Belacan
- 2 sdm Biji Ketumbar , disangai dahulu
- 2 sdm Biji Jintan Manis , disangai dahulu
- 1 sdm Biji Lada Putih
- 1 cwn air
BAHAN C (Hiasan) :
- Cili Padi Merah / Hijau
- Daun Selasih
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Satukan semua bahan B ke dalam pengisar & kisar halus❀ Panaskan minyak dalam kuali
❀ Tumis pes rempah hijau hingga wangi
❀ Masukkan daging , kacau-kacau dan tutup kuali untuk 5 minit dengan api sederhana
❀ Masuk santan , terung pipit dan biarkan mendidih
❀ Teruskan merenih selama 25 minit lagi
❀ Masuk capsicum , daun selasih , gula perang , jus limau , garam / sos nampla secukup rasa
❀ Renihkan lagi 3 minit , dan hiaskan dengan daun selasih lagi
❀ Hidangkan panas bersama nasi
Note : Dalam bracket adalah bahan yang iza gunapakai
No comments:
Post a Comment