CUCUR NASI LEMAK MANIS
Dalam tak sihat tak sihat pagi tadi bangun tetiba je tekak teringin nak makan cucur manis... kelapa parut pun ada... boleh la bancuh sat
Dah banyak kali buat tapi tengok balik baru perasan tak dak pun entri cucur ni kat sini
Makanya hari ni kami tepek la naa...
Masa mula-mula buat dulu lagi dah berkenan dah rasa dia...
Rasanya hampir hampir sama macam cucur lemak manis adabi dalam pek tu
Sejak jumpa resipi ni dah tak beli dah tepung instant tu... yang homemade ini lagi sedapp
source : Yatiememories
❀ Tuangkan ke dalam bekas yang berisi tepung gandum
❀ Gaul sebati dan biarkan sebentar
❀ Panaskan minyak
❀ Goreng adunan cucur hingga kekuningan atau sehingga masak
❀ Angkat & tos
Kalau nak cucur cantik bulat bulat jemputkan adunan guna jari yang dibasahkan sikit dengan air
Yang ni saya guna hujung sudu je yang direndamkan dulu dalam minyak panas... hilang bulat jadinya
Tak kisah la... bulat ke tak bulat rasa tetap sama
Sesuai dimakan bila bila masa... mengenyangkan kerana ada nasi
Dah banyak kali buat tapi tengok balik baru perasan tak dak pun entri cucur ni kat sini
Makanya hari ni kami tepek la naa...
Masa mula-mula buat dulu lagi dah berkenan dah rasa dia...
Rasanya hampir hampir sama macam cucur lemak manis adabi dalam pek tu
Sejak jumpa resipi ni dah tak beli dah tepung instant tu... yang homemade ini lagi sedapp
CUCUR NASI LEMAK MANIS
by IzaAkma SSKsource : Yatiememories
BAHAN-BAHAN:
- 2 cwn Nasi Sejuk *
- 2 cwn Air *
- 1/2 cwn Gula Pasir *
- 1 1/2 cwn Kelapa Parut Putih *
- Secubit Garam *
- 2 1/2 cwn Tepung Gandum
- Minyak untuk menggoreng
CARA PENYEDIAAN :
❀ Kisar halus bahan bertanda *❀ Tuangkan ke dalam bekas yang berisi tepung gandum
❀ Gaul sebati dan biarkan sebentar
❀ Panaskan minyak
❀ Goreng adunan cucur hingga kekuningan atau sehingga masak
❀ Angkat & tos
Kalau nak cucur cantik bulat bulat jemputkan adunan guna jari yang dibasahkan sikit dengan air
Yang ni saya guna hujung sudu je yang direndamkan dulu dalam minyak panas... hilang bulat jadinya
Tak kisah la... bulat ke tak bulat rasa tetap sama
Sesuai dimakan bila bila masa... mengenyangkan kerana ada nasi
2 comments:
Hai, tq share resepi. Nak tanya, kelapa parut tu boleh ganti dengan yg lain tak? Teringin nk buat tapi tempat saya susah nak dapat
Hai, tq share resepi. Nak tanya, kelapa parut tu boleh ganti dengan yg lain tak? Teringin nk buat tapi tempat saya susah nak dapat
Post a Comment