KEK CRACKER
Ada sikit lagi biskut saltcheese dalam petisejuk. Bila timbang ada 75 gm gitu. Nak dibuang sayang so usahakan juga lah buat sesuatu. Mujur Chef Amy Wong dapat membantu melalui bukunya Steam A Cake. Ada satu resipi dalam buku menggunakan sepenuhnya biskut. Cadangnya nak gandakan sebab adunan resipi tu dapat kecil je 4 x 4 inci. Saya terpaksa buat perkiraan sikit. Nak guna saltcheese sahaja memang tak cukup... satu resipi pun tak lepas. Jadi saya campur campur dengan biskut lain. Bahagian atas kek pula diberikan warna. Ikut asal kosong tak ada warna. Resipi olahan saya simpan sini. Nak cari lain kali senang, tak payah pening pening selongkar buku.
❀ Mixer butter dan gula kastor hingga kembang & berkrim
❀ Masukkan telur dan telur kuning, mix sebati
❀ Masukkan campuran serbuk biskut, mix sebati
❀ Asingkan 4 sdb..
2 sdb.. + pewarna oren
2 sdb.. + bancuhan 1 tsp koko powder + 1 tsp susu cair
❀ Tuangkan adunan tak berwarna ke dalam acuan 6"sq
❀ Kemudian tompokkan adunan berwarna di atas & lorekkan guna lidi / chopstick
❀ Tutup acuan dengan foil
❀ Kukus selama 30 minit menggunakan api besar
Nota :
- boleh guna juga biskut Marie atau biskut wholemeal
- kek tak perlu banyak perisa atau tak perlu langsung perisa kerana cracker itu sendiri dah cukup memberikan aroma dan perisa pada kek
Berbaloi mencuba...
Dah cukup masa mengukus, buka saja foil... wangi nyer bau... naik pun cantik tak meragam
Bila makan ada rasa lemak-lemak biskut
Aroma biskut menyerlahkan lagi kewangian kek
KEK CRACKER
by IzaAkma SSKBAHAN-BAHAN :
- 220 gm Cracker (75 gm biskut saltcheese + 100 gm biskut cheese & selebihnya biskut jejari)
- 4 biji Telur
- 2 biji Kuning Telur
- 170 gm Gula Kastor
- 200 gm Butter
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Blend halus biskut, ketepikan❀ Mixer butter dan gula kastor hingga kembang & berkrim
❀ Masukkan telur dan telur kuning, mix sebati
❀ Masukkan campuran serbuk biskut, mix sebati
❀ Asingkan 4 sdb..
2 sdb.. + pewarna oren
2 sdb.. + bancuhan 1 tsp koko powder + 1 tsp susu cair
❀ Tuangkan adunan tak berwarna ke dalam acuan 6"sq
❀ Kemudian tompokkan adunan berwarna di atas & lorekkan guna lidi / chopstick
❀ Tutup acuan dengan foil
❀ Kukus selama 30 minit menggunakan api besar
Nota :
- boleh guna juga biskut Marie atau biskut wholemeal
- kek tak perlu banyak perisa atau tak perlu langsung perisa kerana cracker itu sendiri dah cukup memberikan aroma dan perisa pada kek
Berbaloi mencuba...
Dah cukup masa mengukus, buka saja foil... wangi nyer bau... naik pun cantik tak meragam
Bila makan ada rasa lemak-lemak biskut
Aroma biskut menyerlahkan lagi kewangian kek
No comments:
Post a Comment