NASI BUTTER Bersama AYAM MANCHURIAN
Mengambil idea daripada nasi padprik yang menggabungkan nasi dengan lauk.
❀ Tumis pes bawang putih, daun salam dan bahan bertanda * sehingga wangi
❀ Masuk air, kiub ayam dan garam
❀ Biarkan mendidih
❀ Sesuaikan rasa garam
❀ Kemudian tuang ke dalam rice cooker berisi beras yang telah dibasuh
❀ Kacau rata dan masaklah seperti memasak nasi biasa
❀ Dah masak taburkan bawang goreng
❀ Tumis bawang merah , bawang putih dan halia sehingga wangi
❀ Masukkan capsicum merah & hijau , daun bawang dan kacau goreng sebentar
❀ Masukkan cuka , kicap manis , sos cili , sos tomato dan lada hitam , kacau rata
❀ Masuk tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air , kacau rata dan sebati
❀ Masukkan gorengan ayam tadi, kacau rata-rata
❀ Jika terlalu pekat, tambah air & seimbangkan rasa
❀ Biarkan merenih sekejap sehingga kuah menyaluti ayam (kelikatan kuah ikut citarasa)
NASI BUTTER
by IzaAkma SSKBAHAN-BAHAN :
- 2 1/2 cwn Beras Biasa (cawan biasa buat minum kopi)
- 50 gm Butter (1 cwn beras guna 20gm butter)
- 1/2 sdm pes Bawang Putih
- 1 inci Halia *
- 3/4 sdk Biji Lada Hitam * (*tumbuk halus dulu halia baru masukkan lada hitam, tumbuk kasar)
- 3 helai Daun Bay Kering
- 2 1/2 cwn Air (bergantung jenis beras)
- 1/2 Kiub Pati Ayam
- Garam secukup rasa
- Bawang Goreng untuk tabur
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Panaskan butter dalam kuali❀ Tumis pes bawang putih, daun salam dan bahan bertanda * sehingga wangi
❀ Masuk air, kiub ayam dan garam
❀ Biarkan mendidih
❀ Sesuaikan rasa garam
❀ Kemudian tuang ke dalam rice cooker berisi beras yang telah dibasuh
❀ Kacau rata dan masaklah seperti memasak nasi biasa
❀ Dah masak taburkan bawang goreng
AYAM MANCHURIAN
by IzaAkma SSKBAHAN A (Perap semua bahan selama 15 minit, goreng & tos) :
- 250 gm Ayam Tanpa Tulang, potong kecil
- 1 biji Telur
- 2 sdk Tepung Gandum
- 1 sdk Tepung Jagung
- 1/2 sdk Pes Bawang Putih
- 1/2 inci Halia, tumbuk halus
- Serbuk Lada Hitam Kasar
- Garam secukup rasa
BAHAN B (Kuah) :
- 3 ulas Bawang Merah, hiris halus
- 1/2 inci Halia, cincang halus
- 1 sdk Pes Bawang Putih
- 1/2 biji Capsicum Hijau, dadu halus
- 1/2 biji Capsicum Merah, dadu halus
- Daun Bawang, hiris halus
- 2 sdk Cuka
- 2 sdk Kicap Manis
- 3 sdk Sos Cili
- 1 sdk Sos Tomato
- 1 1/2 sdk Tepung Jagung
- Serbuk Lada Hitam Kasar
- Air secukupnya
- Minyak Bijan
- Minyak Masak
CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Panaskan minyak bersama minyak bijan❀ Tumis bawang merah , bawang putih dan halia sehingga wangi
❀ Masukkan capsicum merah & hijau , daun bawang dan kacau goreng sebentar
❀ Masukkan cuka , kicap manis , sos cili , sos tomato dan lada hitam , kacau rata
❀ Masuk tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air , kacau rata dan sebati
❀ Masukkan gorengan ayam tadi, kacau rata-rata
❀ Jika terlalu pekat, tambah air & seimbangkan rasa
❀ Biarkan merenih sekejap sehingga kuah menyaluti ayam (kelikatan kuah ikut citarasa)
No comments:
Post a Comment