ROTI JALA MARVELLOUS
Memandangkan Kari Ceylon pun ada lagi , sambung pula dengan roti jala
Sebelum ni dah buat tapi sebab kebizian tak sempat entri
Kali ini berpeluang menjala lagi roti jala marvellous
Bayangkan roti jala yang lembut dicicah pula dengan kari ceylon pekat...
Dapat jawapan tak ?
source : Mas Duniaku
❀ Tuang ke dalam mangkuk besar & biarkan adunan 10-50 minit
❀ Panaskan kuali leper non stick atas api sederhana
❀ Kacau cedok adunan guna acuan roti jala
❀ Bermula dari bulatan luar , pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm atas kuali
❀ Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala
❀ Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan
❀ Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan
❀ Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis digunakan
Sebelum ni dah buat tapi sebab kebizian tak sempat entri
Kali ini berpeluang menjala lagi roti jala marvellous
Bayangkan roti jala yang lembut dicicah pula dengan kari ceylon pekat...
Dapat jawapan tak ?
ROTI JALA MARVELLOUS
by IzaAkma SSKsource : Mas Duniaku
BAHAN-BAHAN : (Anggaran 48-50 keping)
- 500 gm Tepung Gandum
- 500 ml Susu Segar (iza tak ada susu segar so sebagai ganti guna
1/2 susu cair : 1/2 air) - 550 ml Air (sekiranya adunan agak pekat , tambahkan sedikit air)
- 3 biji Telur
- 2 sdb Minyak Masak
- 1 sdt Garam
- 1 sdt Pewarna Kuning
CARA PENYEDIAAN :
❀ Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati / blend semua hingga sebati❀ Tuang ke dalam mangkuk besar & biarkan adunan 10-50 minit
❀ Panaskan kuali leper non stick atas api sederhana
❀ Kacau cedok adunan guna acuan roti jala
❀ Bermula dari bulatan luar , pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm atas kuali
❀ Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala
❀ Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan
❀ Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan
❀ Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis digunakan
No comments:
Post a Comment