KUIH BAKAR PANDAN
Setahu saya kuih bakar ataupun serimuka orang dulu-dulu ada bubuh rempah sebab pernah makan memang sedap dan wangi aje bau kuih
Sekarang payah nak jumpa dah macamtu... ada tu ada tapi jarang
Kalau teringin bebenor kena la buat sendiri
Rasa rasa nak makan kuih bakar inilah resipi yang selalu saya ikut sebab gerenti jadi , sedap dan lembut kuih dia... kadang bakar dalam oven , kadang nak cepat atas dapur je
Biasa pandan kali ni tambah rempah jintan pula... kisar sekali dengan daun pandan
Aroma rempah dengan aroma pandan dan minyak sapi bangkit bersama semasa dibakar menjadikan kuih begitu harum
Walaupun saya bukan peminat tegar kuih bakar tapi kalau betul-betul lembut & sedap... berpotong-potong juga habis
source : Rozzan
❀ Masukkan santan pekat , pandan paste , telur , vanilli , pewarna , garam dan kacau hingga sebati
❀ Masuk minyak sapi dan ratakan
❀ Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak / minyak sapi [iza bakar atas dapur je]
❀ Keluarkan loyang dan tuang adunan ke dalamnya
❀ Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dengan suhu 180-200'C
Sekarang payah nak jumpa dah macamtu... ada tu ada tapi jarang
Kalau teringin bebenor kena la buat sendiri
Rasa rasa nak makan kuih bakar inilah resipi yang selalu saya ikut sebab gerenti jadi , sedap dan lembut kuih dia... kadang bakar dalam oven , kadang nak cepat atas dapur je
Biasa pandan kali ni tambah rempah jintan pula... kisar sekali dengan daun pandan
Aroma rempah dengan aroma pandan dan minyak sapi bangkit bersama semasa dibakar menjadikan kuih begitu harum
Walaupun saya bukan peminat tegar kuih bakar tapi kalau betul-betul lembut & sedap... berpotong-potong juga habis
KUIH BAKAR PANDAN
by IzaAkma SSKsource : Rozzan
BAHAN-BAHAN :
- 260 gm Tepung Gandum
- 240 gm Gula Pasir [iza buat 200 gm]
- 300 ml Santan Pekat Kotak
- 550 ml Air [iza guna jus pandan.. kisar daun pandan + air + jintan manis biji]
- 3 biji Telur saiz besar / 4 saiz kecil | pukul sedikit
- 1 sdb Pandan Paste [tambah jika perlu saja kerana dah guna jus pandan]
- 2 sdb Minyak Sapi
- 1 sdt Garam / secukup rasa
- Pewarna Hijau (optional)
- Secubit Serbuk Vanilli (optional) [iza skip sbb buh jintan]
CARA PENYEDIAAN :
❀ Satukan tepung , gula dan air dan kacau rata-rata❀ Masukkan santan pekat , pandan paste , telur , vanilli , pewarna , garam dan kacau hingga sebati
❀ Masuk minyak sapi dan ratakan
❀ Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak / minyak sapi [iza bakar atas dapur je]
❀ Keluarkan loyang dan tuang adunan ke dalamnya
❀ Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dengan suhu 180-200'C
No comments:
Post a Comment