NASI LEMON KUNYIT Dengan KARI IKAN MANGGA
Nasi yang lembut , sedap dengan rasa masam-masam lemon seperti nasi di restoran arab
Digandingkan bersama kari ikan tenggiri campur mangga muda
Tak ketinggalan acar ringkas timun & karot
source : Chef Arm
❀ Masukkan bahan hiris
❀ Kacau sehingga naik bau
❀ Selepas itu masukkan air , susu , beras , serbuk kunyit , jus lemon , parutan kulit lemon , garam dan serbuk lada hitam secukupya
❀ Kacau rata dan biarkan mendidih
❀ Tutup periuk dan tanak sehingga nasi masak
❀ Siap untuk disajikan
source : Chef Arm
❀ Masukkan serbuk kari dan goreng hingga wangi
❀ Masukkan air dan terung , masak sehingga terung empuk
❀ Masukkan ikan , mangga , tomato dan garam
❀ Renih selama 7 minit
❀ Masukkan santan dan susu cair
❀ Masak lagi selama 3 minit
❀ Hidangkan panas bersama Nasi Lemon Kunyit
Digandingkan bersama kari ikan tenggiri campur mangga muda
Tak ketinggalan acar ringkas timun & karot
NASI LEMON KUNYIT
by IzaAkma SSKsource : Chef Arm
BAHAN-BAHAN :
- 300 gm Beras Basmathi | bersihkan & toskan
- 100 gm Mentega
- 200 ml Susu Sejat
- 370 ml Air
- 1 labu Bawang Besar | hiris nipis
- 2 ulas Bawang Putih | hiris nipis
- 3 cm Halia | hiris nipis
- 1 sdb Serbuk Kunyit Adabi
- 1 biji Lemon | parut kulit & ambil jus
- Garam secukup rasa
- Sedikit Serbuk Lada Hitam
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan mentega di dalam periuk❀ Masukkan bahan hiris
❀ Kacau sehingga naik bau
❀ Selepas itu masukkan air , susu , beras , serbuk kunyit , jus lemon , parutan kulit lemon , garam dan serbuk lada hitam secukupya
❀ Kacau rata dan biarkan mendidih
❀ Tutup periuk dan tanak sehingga nasi masak
❀ Siap untuk disajikan
KARI IKAN MANGGA
by IzaAkma SSKsource : Chef Arm
BAHAN A :
- 3 sdb Minyak Masak
- 1 labu Bawang Besar | hiris halus
- 5 ulas Bawang Merah | hiris halus
- 4 ulas Bawang Putih | hiris halus
- 6 cm Halia | ketuk
- 2 tangkai Daun Kari
- 2 batang Serai | titik
BAHAN B :
- 3 sdb Serbuk Kari Udang , Ketam & Ikan Kering Adabi
- 2 cwn Air
- 1 biji Mangga Muda | hiris kasar
- 1 biji Terung Bulat | potong baji
- 350 gm Ikan Bawal Emas
- 1 biji Tomato | potong baji
- Santan daripada 1 biji kelapa
- 4 sdb Susu Sejat
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Tumis bahan A sehingga kekuningan❀ Masukkan serbuk kari dan goreng hingga wangi
❀ Masukkan air dan terung , masak sehingga terung empuk
❀ Masukkan ikan , mangga , tomato dan garam
❀ Renih selama 7 minit
❀ Masukkan santan dan susu cair
❀ Masak lagi selama 3 minit
❀ Hidangkan panas bersama Nasi Lemon Kunyit
:: Cara Iza ::
- panaskan butter + minyak
- tumis bahan hiris hingga naik bau
- satukan serbuk kunyit , lada hitam tumbuk dan lemon & pepper seasoning.. masukkan ke dalam tumisan
- kacau dan biar sehingga naik bau
- masuk beras , gaul sampai beras bersalut rata dengan tumisan
- masuk air , susu sejat , jus lemon , kulit lemon dan garam
- kacau rata dan kemudian masukkan ke dalam rice cooker
- biarkan nasi masak seperti biasa
- tabur bawang goreng sewaktu menghidang
- ganti ikan bawal emas dengan tenggiri
- gula perang secukup rasa untuk rasa dan warna
* selepas diuji rasa mungkin boleh tambah serbuk cili / cili kisar semasa menumis untuk kari lebih pedas
#NASI
- 450 gm Beras Basmathi | basuh , rendam 20 minit & toskan
- 125 gm Butter Anchor
- 2-3 sdm Minyak Masak
- 300 gm Susu Sejat
- 550 gm Air
- 2 labu Bawang Besar Merah | medium size , hiris
- 3 ulas Bawang Putih | hiris
- 2 inci Halia | hiris
- 1 1/2 sdm Serbuk Kunyit
- 1 biji Lemon | hiris kulit & ambil jus
- 2 sdt Biji Lada Hitam | tumbuk
- 1/4 sdt Lemon & Pepper Seasoning
- Garam secukup rasa
- panaskan butter + minyak
- tumis bahan hiris hingga naik bau
- satukan serbuk kunyit , lada hitam tumbuk dan lemon & pepper seasoning.. masukkan ke dalam tumisan
- kacau dan biar sehingga naik bau
- masuk beras , gaul sampai beras bersalut rata dengan tumisan
- masuk air , susu sejat , jus lemon , kulit lemon dan garam
- kacau rata dan kemudian masukkan ke dalam rice cooker
- biarkan nasi masak seperti biasa
- tabur bawang goreng sewaktu menghidang
#KARI IKAN
Semua bahan sama cuma- ganti ikan bawal emas dengan tenggiri
- gula perang secukup rasa untuk rasa dan warna
* selepas diuji rasa mungkin boleh tambah serbuk cili / cili kisar semasa menumis untuk kari lebih pedas
No comments:
Post a Comment