PENGAT DURIAN PULUT KUKUS
Musim kali ini mahal giler durian... semua jenis mahal
Nak beli musang king takut terjebak dengan ura-ura berita pasalnya... last pilih durian kampung... beli dua tiga biji pastu frozenkan... nak dibuat apa kemudian fikir
Weekend lepas makan pulut mangga teringat pula kat pulut durian...
Untuk memenuhi selera , durian yang baru difrozenkan dua minggu itulah jadi korban pertama
Nak buat apa-apa kuih atau pengat , durian kampung pun dah memadai... rasa tetap juga mantap
Satu kemestian pulut kaler putih wajib ada... variasi lain saya buat hijau rasa pandan
Untuk makan dengan pengat saya suka kalau pulut dia tu lembut-lembut sikit... bila lembut pulut dapat menyerap kuah durian dengan mudah... baru sedap makan
Saya kurangkan gula pasir dan lebihkan gula perang sebab lebih suka kuah durian yang warna cerah tapi kalau suka warna kuah yang sedikit gelap boleh bubuh gula melaka dan skip gula perang... ikut sesuai selera lah ya
❀ Kacau rata dan masak hingga mendidih
❀ Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata
❀ Masak dengan api sederhana hingga kuah mendidih dan pekat
❀ Bila dah cukup rasa , boleh matikan api
❀ Satukan santan , air / jus pandan , garam , minyak masak dan kacau rata
❀ Bila kukusan dah mendidih masukkan pulut putih dan hijau ke dalam loyang berasingan
❀ Tuang campuran santan , gaul rata
❀ Kukus selama 20 minit
❀ Gembur-gemburkan pulut perlahan-lahan
❀ Kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak
❀ Sejukkan & hidangkan bersama pengat durian
Nak beli musang king takut terjebak dengan ura-ura berita pasalnya... last pilih durian kampung... beli dua tiga biji pastu frozenkan... nak dibuat apa kemudian fikir
Weekend lepas makan pulut mangga teringat pula kat pulut durian...
Untuk memenuhi selera , durian yang baru difrozenkan dua minggu itulah jadi korban pertama
Nak buat apa-apa kuih atau pengat , durian kampung pun dah memadai... rasa tetap juga mantap
Satu kemestian pulut kaler putih wajib ada... variasi lain saya buat hijau rasa pandan
Untuk makan dengan pengat saya suka kalau pulut dia tu lembut-lembut sikit... bila lembut pulut dapat menyerap kuah durian dengan mudah... baru sedap makan
Saya kurangkan gula pasir dan lebihkan gula perang sebab lebih suka kuah durian yang warna cerah tapi kalau suka warna kuah yang sedikit gelap boleh bubuh gula melaka dan skip gula perang... ikut sesuai selera lah ya
PENGAT DURIAN
by IzaAkma SSK
BAHAN-BAHAN :
- 3 sdm Gula Pasir *
- 6 sdm Gula Perang / secukup rasa *
- 100 gm Air * | * disatukan & masak hingga gula larut
- 15 ulas Durian
- 500 gm Santan Segar Pekat
- 250 gm Air
- 2 sdt Tepung Gandum **
- 2 sdm Air ** | ** dibancuh bersama
- 1 helai Daun Pandan | disimpul
- Secubit Garam
CARA PENYEDIAAN :
❀ Satukan durian , air , santan , sirap gula , garam dan daun pandan ke dalam periuk❀ Kacau rata dan masak hingga mendidih
❀ Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata
❀ Masak dengan api sederhana hingga kuah mendidih dan pekat
❀ Bila dah cukup rasa , boleh matikan api
PULUT KUKUS
by IzaAkma SSK
BAHAN PULUT :
- PUTIH
- 225 gm Pulut Susu | cuci & rendam 1 jam , toskan
- 30 gm Santan Kotak
- 155 gm Air
- 1/2 sdm Minyak Masak
- Secubit Garam / secukup rasa
- 225 gm Pulut Susu | cuci & rendam 1 jam (air rendaman campurkan sedikit pewarna hijau) , toskan
- 30 gm Santan Kotak
- 155 gm Jus Pandan (kisaran 4 helai daun pandan + air)
- 1/2 sdm Minyak Masak
- Secubit Garam / secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan pengukus , sediakan dua loyang❀ Satukan santan , air / jus pandan , garam , minyak masak dan kacau rata
❀ Bila kukusan dah mendidih masukkan pulut putih dan hijau ke dalam loyang berasingan
❀ Tuang campuran santan , gaul rata
❀ Kukus selama 20 minit
❀ Gembur-gemburkan pulut perlahan-lahan
❀ Kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak
❀ Sejukkan & hidangkan bersama pengat durian
No comments:
Post a Comment