MASAK LEMAK CILI PADI UMBUT KELAPA DAGING SALAI
MASAK LEMAK CILI PADI UMBUT KELAPA DAGING SALAI
by IzaAkma SSK
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm Daging Siap Salai | hiris nipis
- 6 biji Cili Padi Merah (ikut pedas)
- 1 hiris Halia
- 1 1/2 inci Kunyit Hidup
- 2 batang Serai
- 1 1/4 cwn Santan Pekat Segar (asingkan 1/4 cwn... tambahkan 1 cwn air untuk dijadikan santan cair... tambahan air mengikut kepekatan yang disukai)
- 2 keping Asam Gelugor
- Umbut Kelapa | hiris , rendam sekejap dalam air yang dicampur sedikit garam & tos
- Garam & Gula secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Tumbuk cili padi , halia , kunyit hidup dan garam sehingga lumat❀ Masuk serai dan tumbuk untuk pecahkan hujung hujungnya
❀ Masukkan bahan tumbuk , umbut , daging , santan cair , asam gelugor dengan sedikit gula ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan dikacau selalu
❀ Masukkan pula santan pekat 1 cwn tadi dan biarkan mendidih lagi
❀ Sesuaikan rasa dulu
❀ Kemudian masukkan 5 sdm susu cair , kacau kacau dan terus padamkan api
Note : susu cair (optional) bertujuan untuk menambah lagi rasa lemak berkrim
No comments:
Post a Comment