UDANG RENDANG PERAK
Beralih angin merendang udang pula...
Rendang tu boleh je cicah dengan roti... tak pun ratah gitu pun sedap... tapi nak juga masak yang lain at least bila hidang tu tak la satu dia je kan... sedap juga la mata memandang tengok ada dua tiga lagi yang lain
UDANG RENDANG PERAK
AYAM MASAK ROSE
NASI PANDAN SUSU
Selalunya masakan rendang Perak semua bahan kisarnya dilebur terus dalam kuali... tak ada tumis-tumis... tapi rendang udang ini ditumis dulu dan bahan-bahan lain adalah sama
Penggunaan bawang merah yang banyak memang perlu untuk masakan rendang... bukan saja rendang perak malah rendang negeri lain juga
Begitu juga santan... bukan santan kotak , bukan santan cair tapi santan fresh pekat atau dipanggil pati santan
Lebih bagus dimasukkan sekali daun limau purut samada dikoyak-koyakkan atau dihiris halus supaya rendang lebih beraroma... tapi kalau tak ada cukup sekadar daun kunyit kerana daun kunyit tak boleh tidak wajib ada dalam rendang
❀ Masuk bahan B , tumis hingga pecah minyak
❀ Masuk pati santan , asam gelugor , gula merah & garam secukup rasa
❀ Masak hingga pekat dan terbit minyak
❀ Masuk udang dan kacau hingga masak
❀ Masuk kerisik dengan daun kunyit
❀ Masak dengan api sederhana hingga kering
Resipi Nasi Pandan Susu dah share sebelum ni... boleh cari ya
Ayam Masak Rose ikut style Eira Syazira dalam Ketuk-Ketuk Ramadan yang menurutnya Penang mari... lebih kurang macam ayam masak merah... ayam tak digoreng tapi diperap dengan bawang , cili , serbuk kari , buah tomato dan menggunakan daun pudina
Rendang tu boleh je cicah dengan roti... tak pun ratah gitu pun sedap... tapi nak juga masak yang lain at least bila hidang tu tak la satu dia je kan... sedap juga la mata memandang tengok ada dua tiga lagi yang lain
Selalunya masakan rendang Perak semua bahan kisarnya dilebur terus dalam kuali... tak ada tumis-tumis... tapi rendang udang ini ditumis dulu dan bahan-bahan lain adalah sama
Penggunaan bawang merah yang banyak memang perlu untuk masakan rendang... bukan saja rendang perak malah rendang negeri lain juga
Begitu juga santan... bukan santan kotak , bukan santan cair tapi santan fresh pekat atau dipanggil pati santan
Lebih bagus dimasukkan sekali daun limau purut samada dikoyak-koyakkan atau dihiris halus supaya rendang lebih beraroma... tapi kalau tak ada cukup sekadar daun kunyit kerana daun kunyit tak boleh tidak wajib ada dalam rendang
UDANG RENDANG PERAK
by IzaAkma SSKBAHAN A :
- 300 gm Udang Segar Saiz Besar
- 4 batang Serai | ketuk
- 2 helai Daun Kunyit | hiris halus
- 500 gm Pati Santan
- 4 sdb Kerisik
- 2 keping Asam Gelugor
- 1 sdb Gula Merah / secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya untuk menumis
BAHAN B (Kisar) :
- 8 biji Cili Merah *
- 8 biji Cili Padi Merah * | * ikut pedas
- 2 labu Bawang Merah Besar
- 8 ulas Bawang Merah
- 5 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 1 inci Lengkuas
- 1 inci Kunyit Hidup
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan minyak dalam kuali❀ Masuk bahan B , tumis hingga pecah minyak
❀ Masuk pati santan , asam gelugor , gula merah & garam secukup rasa
❀ Masak hingga pekat dan terbit minyak
❀ Masuk udang dan kacau hingga masak
❀ Masuk kerisik dengan daun kunyit
❀ Masak dengan api sederhana hingga kering
No comments:
Post a Comment