PUDING JAGUNG (2)
Hilang kata-kata sungguh... putus idea tak tahu nak tulis dan cerita apa dah
Kita terus ke gambar & resipi jela ya...
source : Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
❀ Bilas , satukan dengan air & masak sehingga agar-agar larut
❀ Masukkan gula , kacau sehingga gula larut
❀ Masukkan jagung , butter dan garam
❀ Kacau sekali sekala hingga butter cair dan mendidih
❀ Sementara itu satukan telur , vanilla , santan & susu cair
❀ Pukul perlahan-lahan dengan garfu hingga sebati
❀ Masukkan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati dan tak berketul
❀ Bila adunan agar-agar telah mendidih , alihkan dari api
❀ Perlahan-lahan tuangkan adunan kastad tadi ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau setiap masa
❀ Masak semula dengan api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih semula
❀ Kecilkan api dan masak lagi selama 3-4 minit
❀ Angkat
❀ Basahkan acuan dan tuang adunan ke dalam acuan
❀ Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah disimpan dalam petisejuk sebelum dihidangkan
Kita terus ke gambar & resipi jela ya...
PUDING JAGUNG
by IzaAkma SSKsource : Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
BAHAN-BAHAN :
- 12 gm Agar-Agar Bertali
- 4 cwn Air (kurangkan jika suka puding lebih keras)
- 1 tin Jagung Berkrim (cream style) | blend separuh dan biar separuh begitu saja... terpulang kalau nak blend semua atau biar semua begitu saja
- 1/2 cwn Susu Cair
- 1/2 cwn Santan [iza guna santan kotak]
- 1 cwn Gula / sesuai selera [iza buat 120 gm gula pasir]
- 1 sdm Butter
- 1 biji Telur
- 4 sdb Tepung Kastad
- Sedikit Esen vanila [iza bubuh 1/4 tsp]
- Secubit Garam
CARA PENYEDIAAN :
❀ Rendam agar-agar hingga lembut ❀ Bilas , satukan dengan air & masak sehingga agar-agar larut
❀ Masukkan gula , kacau sehingga gula larut
❀ Masukkan jagung , butter dan garam
❀ Kacau sekali sekala hingga butter cair dan mendidih
❀ Sementara itu satukan telur , vanilla , santan & susu cair
❀ Pukul perlahan-lahan dengan garfu hingga sebati
❀ Masukkan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati dan tak berketul
❀ Bila adunan agar-agar telah mendidih , alihkan dari api
❀ Perlahan-lahan tuangkan adunan kastad tadi ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau setiap masa
❀ Masak semula dengan api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih semula
❀ Kecilkan api dan masak lagi selama 3-4 minit
❀ Angkat
❀ Basahkan acuan dan tuang adunan ke dalam acuan
❀ Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah disimpan dalam petisejuk sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment