PUDING KARAMEL
Lama dok tenung si mangga kat dapur... kita tenung dia , dia tenung kita balik... haha
Dah ranum sangat nampaknya... kalau tak diusahakan sesuatu membazir pula
Jenuh memikir apa nak buat... last last bayangan puding yang menyinggah
Walaupun cuaca redup dan sejuk tekak tetap mahu juga dessert yang sejuk-sejuk
Gali dalam lappy jumpa resipi ni...
Okay juga lagipun lama sangat rasanya tak layan puding karamel
Saya olah sikit sebab tambah mangga
Pun begitu resipi asal tetap saya tepek juga kat sini
Bahan yang saya ubah / tambah dan olah ada disertakan dalam 'My Note'... bukan apa sebagai rujukan sendiri juga nanti supaya tak lupa
Hasil yang tak mengecewakan... lembut , halus , lemak berkrim & manis secukup rasa
Tapi rasa mangganya tak menyerlah kena banyak lagi baru terasa
source : Chef Norzailina
❀ Masukkan tepung kastad dan tepung jagung , kacau sebati
❀ Tuangkan susu , air dan vanila , kacau rata
❀ Tuangkan karamel ke dalam acuan berukuran 22 cm
❀ Tapiskan adunan ke atas lapisan karamel
❀ Kukus selama 35-40 minit atau sehingga masak
Tips :
- mahu puding warna kekuningan , tambah sedikit pewarna kuning atau gantikan tepung jagung kepada tepung kastad
- boleh juga guna fresh milk ganti susu cair
- sebelum tuang karamel ke dalam loyang gris dulu dengan marjerin supaya puding mudah dikeluarkan
- jangan biarkan karamel keras baru dituangkan puding sebab bila diterbalikkan karamel melekat pada loyang & terpisah dari puding
- tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus
- setelah masak sejukkan di luar 2-3 jam selepas itu masuk dalam peti sejuk
::My Note::
- telur gred A
- gula kastor ganti dengan 220 gm susu pekat manis
- 200 gm isi mangga masak ranum
- air cuma 230 gm saja... kisarkan bersama isi mangga
- 1 tin @ 390 gm susu cair
- secubit garam untuk menaikkan rasa lemak
- bahan lain sama
Dah ranum sangat nampaknya... kalau tak diusahakan sesuatu membazir pula
Jenuh memikir apa nak buat... last last bayangan puding yang menyinggah
Walaupun cuaca redup dan sejuk tekak tetap mahu juga dessert yang sejuk-sejuk
Gali dalam lappy jumpa resipi ni...
Okay juga lagipun lama sangat rasanya tak layan puding karamel
Saya olah sikit sebab tambah mangga
Pun begitu resipi asal tetap saya tepek juga kat sini
Bahan yang saya ubah / tambah dan olah ada disertakan dalam 'My Note'... bukan apa sebagai rujukan sendiri juga nanti supaya tak lupa
Hasil yang tak mengecewakan... lembut , halus , lemak berkrim & manis secukup rasa
Tapi rasa mangganya tak menyerlah kena banyak lagi baru terasa
PUDING KARAMEL
by IzaAkma SSKsource : Chef Norzailina
BAHAN-BAHAN :
- 6 biji Telur
- 80 gm Gula Kastor
- 25 gm Tepung Kastad
- 15 gm Tepung Jagung
- 410 gm Susu Cair
- 410 ml Air
- 1 sdt Esen Vanila
- 80 gm Gula Pasir *
- 100 ml Air * | * jadikan karamel
CARA PENYEDIAAN :
❀ Pukul telur dengan gula kastor sehingga gula larut❀ Masukkan tepung kastad dan tepung jagung , kacau sebati
❀ Tuangkan susu , air dan vanila , kacau rata
❀ Tuangkan karamel ke dalam acuan berukuran 22 cm
❀ Tapiskan adunan ke atas lapisan karamel
❀ Kukus selama 35-40 minit atau sehingga masak
Tips :
- mahu puding warna kekuningan , tambah sedikit pewarna kuning atau gantikan tepung jagung kepada tepung kastad
- boleh juga guna fresh milk ganti susu cair
- sebelum tuang karamel ke dalam loyang gris dulu dengan marjerin supaya puding mudah dikeluarkan
- jangan biarkan karamel keras baru dituangkan puding sebab bila diterbalikkan karamel melekat pada loyang & terpisah dari puding
- tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus
- setelah masak sejukkan di luar 2-3 jam selepas itu masuk dalam peti sejuk
::My Note::
- telur gred A
- gula kastor ganti dengan 220 gm susu pekat manis
- 200 gm isi mangga masak ranum
- air cuma 230 gm saja... kisarkan bersama isi mangga
- 1 tin @ 390 gm susu cair
- secubit garam untuk menaikkan rasa lemak
- bahan lain sama
No comments:
Post a Comment