NASI PILAF ORANGE CARROT , AYAM PERCIK ROASTER & SAMBAL NANAS
Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada semua..,
Atas sebab yang tak dapat dielak SSK baru-baru ini terpaksa membuat penutupan blog sementara dan dibuka hanya kepada some readers sahaja.
SSK mohon berbanyak maaf di atas kesulitan tersebut.
Alhamdulillah... tahun baru , lembaran baru... posting pertama 2k18
Nasi pilaf yang memang sedap... rasanya yang ringan dan tak muak... lebih-lebih lagi adanya aroma orange bersama parutan karot pastinya akan buat anda lupa diet seketika
❀ Masukkan karot , celery , kedua jenis serbuk bawang & parutan kulit oren
❀ Tumis sekejap hingga karot layu sikit
❀ Masukkan garam (agak-agak ya sebab air rebusan ayam tu pun dah ada garam) , gaul rata
❀ Kemudian curahkan ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi
❀ Masukkan air rebusan ayam & jus oren dan masak macam biasa
❀ Bila dah masak gemburkan nasi perlahan-lahan
❀ Siap
Bagi mengiringi Nasi Pilaf , Ayam Percik Roaster jadi pilihan...
Walaupun penyediaannya mengambil masa dan perlu ikuti langkah demi langkah seperti memerap ayam terlebih dahulu paling kurang 2 jam supaya bahan rempahnya meresap hingga ke isi dan tulang ayam... memasak bahan kuah dan seterusnya membakar ayam... hasilnya sangat berbaloi dan puashati
source : Tahrunnisah
❀ Tutup bekas dengan plastik dan perap paling kurang 2 jam
❀ Lepas 1 jam perap, letakkan sedikit garam , gula , serbuk perasa dan gaul rata
❀ Tutup dan perap semula
❀ Selepas 2 jam , keluarkan ayam dari bekas
❀ Baki rempah pada ayam tu kita kena tumis
❀ Panaskan kuali dengan sedkit minyak dan tumis baki rempah pada ayam tadi
❀ Tumis hingga pecah minyak dan garing
❀ Bila dah betul-betul garing , masukkan santan , gaul rata
❀ Kemudian masukkan ayam yang di perap tadi
❀ Tutup kuali dan biarkan ia merenih dan ayam empuk serta kuah santan kering sedikit
❀ Kemudian perasakan dengan garam , gula , dan masukkan asam jawa
❀ Jika kuah sangat kering , tambahkan sedikit air dan masak semula
❀ Bila ayam dah empuk , keluarkan ayam letakkan atas dulang pembakar yang dilapik dengan aluminium foil. Boleh juga jika nak bakar atas dapur / magic pan / dapur arang
❀ Bakar ayam dalam ketuhar hingga permukaannya berkilat. Semasa bakar tu , jangan lupa percikkan kuah santan lebihan tadi pada ayam. Lakukan berulang kali hingga ayam masak dengan sempurna
Sambal Nanas sebagai sampingan...
source : Ummi @ Home Sweet Home
❀ Kemudian masukkan nenas yang dipotong-potong tadi dan kisar lagi... jangan terlalu halus
❀ Seimbangkan rasa , boleh sajikan dengan nasi mandhi / nasi minyak / nasi tomato pun sedap
Atas sebab yang tak dapat dielak SSK baru-baru ini terpaksa membuat penutupan blog sementara dan dibuka hanya kepada some readers sahaja.
SSK mohon berbanyak maaf di atas kesulitan tersebut.
Alhamdulillah... tahun baru , lembaran baru... posting pertama 2k18
Nasi pilaf yang memang sedap... rasanya yang ringan dan tak muak... lebih-lebih lagi adanya aroma orange bersama parutan karot pastinya akan buat anda lupa diet seketika
NASI PILAF ORANGE CARROT
by House of SSKBAHAN-BAHAN :
- 2 cwn Beras Basmathi | bersihkan - tos - masukkan dalam rice cooker - ketepikan
- 2 sdb Mentega + 2 sdb Minyak Masak
- 1 cwn Parutan Karot
- 1 batang Celery | hiris
- 1/2 cwn Fresh Orange Jus
- 1 sdb Parutan Kulit Oren (drp sebiji oren)
- 2 cwn Air Rebusan Ayam / Sayuran (boleh ganti dgn kiub pati ayam + air)
- 2 sdt Serbuk Bawang (atau gantikan dgn 1/2 biji bawang holland , cincang)
- 1 sdt Serbuk Bawang Putih (atau gantikan dgn 2 ulas bawang putih , cincang)
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan mentega + minyak ❀ Masukkan karot , celery , kedua jenis serbuk bawang & parutan kulit oren
❀ Tumis sekejap hingga karot layu sikit
❀ Masukkan garam (agak-agak ya sebab air rebusan ayam tu pun dah ada garam) , gaul rata
❀ Kemudian curahkan ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi
❀ Masukkan air rebusan ayam & jus oren dan masak macam biasa
❀ Bila dah masak gemburkan nasi perlahan-lahan
❀ Siap
Bagi mengiringi Nasi Pilaf , Ayam Percik Roaster jadi pilihan...
Walaupun penyediaannya mengambil masa dan perlu ikuti langkah demi langkah seperti memerap ayam terlebih dahulu paling kurang 2 jam supaya bahan rempahnya meresap hingga ke isi dan tulang ayam... memasak bahan kuah dan seterusnya membakar ayam... hasilnya sangat berbaloi dan puashati
AYAM PERCIK ROASTER
by House of SSKsource : Tahrunnisah
BAHAN A :
- 1 ekor Ayam | potong 4
- Garam
- Serbuk Perasa (optional)
- Sedikit Gula
- Sedikit Air Asam Jawa
- 1 1/2 - 2 cwn Santan Pekat
- Air jika perlu
- 4 sudu Minyak
BAHAN B (kisar halus dengan sedikit air) :
- 2 biji Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 1 inci Lengkuas
- 1 inci Kunyit Hidup
- 2 sdb Cili Kisar (10-15 tangkai cili kering)
- 3 batang Serai
CARA PENYEDIAAN :
❀ Tuangkan bahan kisar pada ayam dan gaulkan rata❀ Tutup bekas dengan plastik dan perap paling kurang 2 jam
❀ Lepas 1 jam perap, letakkan sedikit garam , gula , serbuk perasa dan gaul rata
❀ Tutup dan perap semula
❀ Selepas 2 jam , keluarkan ayam dari bekas
❀ Baki rempah pada ayam tu kita kena tumis
❀ Panaskan kuali dengan sedkit minyak dan tumis baki rempah pada ayam tadi
❀ Tumis hingga pecah minyak dan garing
❀ Bila dah betul-betul garing , masukkan santan , gaul rata
❀ Kemudian masukkan ayam yang di perap tadi
❀ Tutup kuali dan biarkan ia merenih dan ayam empuk serta kuah santan kering sedikit
❀ Kemudian perasakan dengan garam , gula , dan masukkan asam jawa
❀ Jika kuah sangat kering , tambahkan sedikit air dan masak semula
❀ Bila ayam dah empuk , keluarkan ayam letakkan atas dulang pembakar yang dilapik dengan aluminium foil. Boleh juga jika nak bakar atas dapur / magic pan / dapur arang
❀ Bakar ayam dalam ketuhar hingga permukaannya berkilat. Semasa bakar tu , jangan lupa percikkan kuah santan lebihan tadi pada ayam. Lakukan berulang kali hingga ayam masak dengan sempurna
Sambal Nanas sebagai sampingan...
SAMBAL NANAS
by House of SSKsource : Ummi @ Home Sweet Home
BAHAN-BAHAN :
- 5 tangkai Cili Merah | buang biji & potong kasar (sy tambah 4 biji cili padi)
- 1/4 biji Nenas Madu | ambil empulur lembut sekali , potong kecil-kecil
- 2 inci Belacan Yang Dibakar
- 2 - 3 sdb Gula
- Garam Kasar secukup rasa
- Sedikit Air untuk kisar
CARA PENYEDIAAN :
❀ Masukkan semua bahan kecuali nenas ke dalam blender dan kisar kasar sekejap❀ Kemudian masukkan nenas yang dipotong-potong tadi dan kisar lagi... jangan terlalu halus
❀ Seimbangkan rasa , boleh sajikan dengan nasi mandhi / nasi minyak / nasi tomato pun sedap
No comments:
Post a Comment