IKAN MASAK ASAM DAUN SELASIH
Hari ni nak kongsi satu resipi daripada koleksi saya sendiri yang dah banyak kali buat iaitu Masak Asam Daun Selasih. Lebih kurang asam pedas tapi sikit berbeza. Kalau asam pedas guna cili kering dengan daun kesum. Tapi masak asam ni guna cili besar dan diharumkan lagi dengan daun selasih serta bunga kantan. Saya lebih suka guna sweet thai basil sebab aroma wanginya lebih kuat. Saya tak bubuh belacan tapi sos nampla supaya ada ciri ciri siam dalam tu. Selain itu dimasukkan juga nenas untuk beri rasa masam-masam manis dan cili padi supaya pedas pedas.
Nah cukupkan... semua rasa ada... masam , manis , masin , pedas dan harum... rasa yang asli daripada bahan bahan alami. Lebih bagus lagi jika dapat guna kunyit hidup menggantikan serbuk kunyit... lebih wangi dan baik untuk kesihatan dalaman wanita. Cuma saya nak bagitahu , masakan ini guna cili besar @ fresh jadi kena masakkan kuah sampai agak agak pekat ya baru sedap terasa... bukan lah pekat sangat nanti tak berkuah pula makan... agak agak la ikut pekat yang kita mahu. Jenis ikan terpulang... kadang saya guna ikan tenggiri , kadang bawal hitam besar , kadang pula ikan merah... janji sesuai... :)
IKAN MASAK ASAM DAUN SELASIH
by House of SSKBAHAN A :
- 500 gm Kepingan Ikan Kerapu
- 2 batang Serai | dititik
- 2 potong Nenas | potong kecil
- 2 kuntum Bunga Kantan | buang kulit luar yang keras - belah dua
- 2-3 tangkai Daun Selasih @ Sweet Thai Basil | petik daun
- 2 1/2 cwn Air
- 1 sdt Serbuk Kunyit
- Bawang Holland | potong besar-besar
- Pes Asam Jawa
- Sos Nampla
- Garam & Gula secukup rasa
BAHAN B ~ kisar :
- 9 biji Cili Merah (bersaiz besar)
- 3 biji Cili Padi Merah
- 1 labu Bawang Merah Besar
- 4 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
CARA PENYEDIAAN :
❀ Bersihkan ikan , lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit , gaul rata dan ketepikan
❀ Panaskan minyak secukupnya
❀ Tumis Bahan (B) dan serbuk kunyit sehingga wangi dan pecah minyak
❀ Masukkan serai , kantan , ikan , pes asam jawa dan sos nampla... kacau rata
❀ Masukkan air dan biarkan mendidih
❀ Masukkan nenas , potongan bawang holland , garam dan gula secukup rasa
❀ Reneh hingga pekat dan terbit minyak di permukaan
❀ Akhir sekali masukkan daun selasih , kacau kacau dan terus tutupkan api
❀ Bersihkan ikan , lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit , gaul rata dan ketepikan
❀ Panaskan minyak secukupnya
❀ Tumis Bahan (B) dan serbuk kunyit sehingga wangi dan pecah minyak
❀ Masukkan serai , kantan , ikan , pes asam jawa dan sos nampla... kacau rata
❀ Masukkan air dan biarkan mendidih
❀ Masukkan nenas , potongan bawang holland , garam dan gula secukup rasa
❀ Reneh hingga pekat dan terbit minyak di permukaan
❀ Akhir sekali masukkan daun selasih , kacau kacau dan terus tutupkan api
No comments:
Post a Comment