PADPRIK SEAFOOD
11 September 2019, Rabu
Menu all in one... ringkas, mudah, cepat dimasak sedap dimakan.
Oleh sebab tekak reject ayam jadi saya ganti dengan udang dan sotong. Setakat ni kalau rasa mengidam padprik memang ini resipi saya follow. Cuma kekadang ubah sikit ikut sedap tangan bergantung bahan apa ada dalam peti sejuk. Orang kata apa... campak-campak.
Resipi ini basic ya boleh adjust sesuai selera. Lain orang lain style. Disertakan sikit note dalam 'Catatan HoSSK' kat bawah sekali. Bukan apa... untuk ingatan sendiri juga mana tau terlupa boleh rujuk balik.
PADPRIK SEAFOOD
by House of SSKBAHAN-BAHAN :
- 250 gm Udang
- 250 gm Sotong
- 2 biji Tomato | potong dadu
- 100 gm Bunga Kobis
- 100 gm Brokoli
- 4 batang Putik Jagung
- 1 batang kecil Karot
- 2 helai Daun Limau Purut
- 1 labu Bawang Besar Merah | potong bulat
- 3-4 ulas Bawang Putih*
- 1-2 inci Halia* |* tumbuk
- 2 sdb Cili Kisar
- 5 sdb Sos Tiram
- 2 sdb Sos Cili
- 1 sdb Kicap Manis
- Sos Ikan secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Panaskan minyak
❀ Tumis bahan tumbuk sehingga wangi
❀ Masukkan 1 biji tomato yang dipotong dadu. Kacau goreng sehingga tomato hancur
❀ Masukkan bawang hiris, tumis sekadar layu sahaja
❀ Masuk cili kisar hingga naik bau diikuti sos ikan
❀ Kemudian masuk sos tiram, kacau sebentar
❀ Masuk pula sayur-sayuran dan daun limau kecuali tomato. Biar hingga masak
❀ Masuk udang, sotong, kicap, sos cili dan sebiji lagi tomato. Biar mendidih
❀ Seimbangkan rasa dan siap
Catatan HoSSK :
# cili kisar... bubuh banyak mana ikut suka untuk rasa pedas dan warna yang menarik
# bawang putih & halia... ikut banyak mana sotong & udang
# sos tiram... kena lebih daripada segala sos
# kicap manis... cukup seperti resipi tak perlu banyak
# sos cili... guna sos cili thai secukupnya ikut rasa
# sos ikan... ikut rasa masin sebab resipi tak memerlukan garam
# air tak perlu kerana bahan-bahan yang diguna mengeluarkan air
# banyak mana sayuran & jenis terpulang... yang ini cuma guna bunga kobis, snow peas dan 1-2 tangkai daun ketumbar
# buah tomato segar yang ditumis sampai hancur untuk memberi rasa masam-masam sebagai ganti sos tomato
❀ Tumis bahan tumbuk sehingga wangi
❀ Masukkan 1 biji tomato yang dipotong dadu. Kacau goreng sehingga tomato hancur
❀ Masukkan bawang hiris, tumis sekadar layu sahaja
❀ Masuk cili kisar hingga naik bau diikuti sos ikan
❀ Kemudian masuk sos tiram, kacau sebentar
❀ Masuk pula sayur-sayuran dan daun limau kecuali tomato. Biar hingga masak
❀ Masuk udang, sotong, kicap, sos cili dan sebiji lagi tomato. Biar mendidih
❀ Seimbangkan rasa dan siap
Catatan HoSSK :
# cili kisar... bubuh banyak mana ikut suka untuk rasa pedas dan warna yang menarik
# bawang putih & halia... ikut banyak mana sotong & udang
# sos tiram... kena lebih daripada segala sos
# kicap manis... cukup seperti resipi tak perlu banyak
# sos cili... guna sos cili thai secukupnya ikut rasa
# sos ikan... ikut rasa masin sebab resipi tak memerlukan garam
# air tak perlu kerana bahan-bahan yang diguna mengeluarkan air
# banyak mana sayuran & jenis terpulang... yang ini cuma guna bunga kobis, snow peas dan 1-2 tangkai daun ketumbar
# buah tomato segar yang ditumis sampai hancur untuk memberi rasa masam-masam sebagai ganti sos tomato
No comments:
Post a Comment