URAP PUCUK UBI
01 November 2019, Jumaat
Pertama kali merasa urap pucuk ubi ni sedapnyer lahaii... Layan dengan nasi putih hangat terus tak nampah lauk lain dahh. Pedas pedas, lemak lemak kelapa, lemak masin udang kering, aroma wangi daun kunyit dengan cekur, manis bawang, taugeh yang crunchy... menjadikan menu tradisi ini bergabung rasa dengan cukup baik sekali. Yang berdiet ratah gitu pun sedap memang kenyang dibuatnya. Kerana puashati dengan rasa maka saya panjangkan resipi di sini.
URAP PUCUK UBI
by House of SSKsource : Irni Maizura
BAHAN A :
- 1 ikat penuh Pucuk Ubi | bersihkan - rebus + sedikit minyak - potong agak kecil (jangan lebar-lebar)
BAHAN B (kisar agak-agak halus) :
- 4-5 biji Bawang Besar
- 5 ulas Bawang Putih
- 4 biji Cili Merah
- 5 biji Cili Padi Siam/Akar/Kampung
- 2 sdb Udang Kering
- Ubi Cekur (nak lagi sedap lebihkan)
- Sedikit Belacan
- Sedikit Kunyit Hidup
BAHAN C :
- 1 biji Cili Merah | hiris
- 1 mangkuk kecil Taugeh
- Sedikit Daun Kunyit | hiris halus
- Sedikit Daun Cekur | hiris halus
- Garam & Gula secukup rasa
- Kelapa Parut Putih yang muda anggaran 1 mangkuk
CARA PENYEDIAAN :
❀ Tumis Bahan (B) sehingga agak kering
❀ Masukkan kelapa parut, gaul-gaulkan hingga rata
❀ Perisakan dengan garam dan gula, kacau rata
❀ Masukkan pucuk ubi, gaul lagi
❀ Akhir sekali masuk taugeh, daun kunyit, daun cekur, cili merah dan gaulkan serata sekejap
❀ Padamkan api dan sedia untuk dihidang
❀ Masukkan kelapa parut, gaul-gaulkan hingga rata
❀ Perisakan dengan garam dan gula, kacau rata
❀ Masukkan pucuk ubi, gaul lagi
❀ Akhir sekali masuk taugeh, daun kunyit, daun cekur, cili merah dan gaulkan serata sekejap
❀ Padamkan api dan sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment