BROWNIES MARBLE CHEESE
31 Oktober 2019, Khamis
Coklat & cheese... serasi bersama
BROWNIES MARBLE CHEESE
by House of SSK
BAHAN A :
- 125 gm Butter
- 250 gm Dark Chocolate Compound
- 30 gm Serbuk Koko
BAHAN B :
- 120 gm Gula Kastor
- 150 gm Tepung Gandum
- 3 biji Telur (A)
- Esen Vanila
BAHAN C (cheese) :
- 250 gm Cream Cheese
- 80 gm Gula Aising (atau kisarkan gula kastor)
- 2 biji Telur (A)
- 1 tsp Tepung Jagung
- Esen Vanila
CARA PENYEDIAAN :
Lapisan Brownies
❀ Double boil butter+coklat hingga cair. Dah cair padam api terus masukkan serbuk koko, kacau hingga sebati dengan hand whisk
❀ Masuk gula dan kacau lagi rata
❀ Masukkan telur satu persatu sambil dikacau rata diikuti esen vanila. Adunan akan jadi pekat
❀ Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau rata. Masa ini adunan jadi likat
❀ Sediakan loyang 9"sq, alas dengan baking paper dan lebihkan keliling
❀ Asingkan 2 sudu besar adunan untuk corak atas lapisan cheese nanti. Selebihnya tuang ke dalam loyang. Kalau nak bubuh badam nib pun boleh terpulang, tabur saja
❀ Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu suhu 160C api atas bawah selama 30 minit atau sehingga masak
Lapisan Cheese
❀ Pukul cheese+esen vanila hingga lembut
❀ Masukkan telur, pukul hingga sebati
❀ Masuk tepung jagung, kacau rata
❀ Selepas brownies masak, sebaik keluar daripada oven terus tuangkan cheese
❀ Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi ke dalam piping beg dan paipkan atas cheese. Lorekkkan ikut suka
❀ Bakar lagi api atas bawah 10-15 minit dan lapisan cheese kering bila disentuh
Lapisan Brownies
❀ Double boil butter+coklat hingga cair. Dah cair padam api terus masukkan serbuk koko, kacau hingga sebati dengan hand whisk
❀ Masuk gula dan kacau lagi rata
❀ Masukkan telur satu persatu sambil dikacau rata diikuti esen vanila. Adunan akan jadi pekat
❀ Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau rata. Masa ini adunan jadi likat
❀ Sediakan loyang 9"sq, alas dengan baking paper dan lebihkan keliling
❀ Asingkan 2 sudu besar adunan untuk corak atas lapisan cheese nanti. Selebihnya tuang ke dalam loyang. Kalau nak bubuh badam nib pun boleh terpulang, tabur saja
❀ Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu suhu 160C api atas bawah selama 30 minit atau sehingga masak
Lapisan Cheese
❀ Pukul cheese+esen vanila hingga lembut
❀ Masukkan telur, pukul hingga sebati
❀ Masuk tepung jagung, kacau rata
❀ Selepas brownies masak, sebaik keluar daripada oven terus tuangkan cheese
❀ Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi ke dalam piping beg dan paipkan atas cheese. Lorekkkan ikut suka
❀ Bakar lagi api atas bawah 10-15 minit dan lapisan cheese kering bila disentuh
No comments:
Post a Comment