SUP SIAM TULANG (Pes Sup Homemade)
Memudahkan kerja di dapur bila dah tahu buat paste sendiri yang semestinya fresh. Tak perlu bergantung lagi pada sup bunjut mahu pun rempah sup ready-made. Marvellous!!
PASTE UNTUK SUP SIAM
by EJHouseofSSK
Bahan paste sup untuk 1 ekor ayam / 2-3 kg tulang
Bahan-Bahan :
Semua bahan bahan dibawah ini hendaklah dikisar halus mulus dengan sedikit sahaja air (kental)
Cili padi 20-30 biji (tak pedas sangat sesuai untuk hirup kuah)
Bawang merah 10 >> labu kecil
Bawang putih 10 ulas
Serai 3 btg ambil bahagian yang btg putih sahaja
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Jintan manis 1 sudu kecil
Jintan putih 1 sudu kecil
Ketumbar 1 sudu kecil
Lada hitam 1 sudu kecil
Lada putih 1 sudu kecil
Garam
Gula 1 sudu besar
Kiub ayam 1 atau lain lain jenis
penyedap rasa
1 sudu besar tepung jagung (x buat)
Air 1 cawan untuk kisar
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar tadi.dah wangi tumisan tadi baru dimasukkan ayam/daging-kacau kacau dalam 10 minit- baru tambah air dan masaklah macam biasa sampai empuk daging /ayam tersebut.
Atau
- Rebus dahulu ayam/daging dengan sedikit air sampai mendidih -masukkan bahan perencah’ tadi- biarkan dalam 10 minit- kemudian tambah air- masaklah macam biasa.
- Bila dah masak sempurna masukkan air limau nipis 1 biji sahaja dan bawang goreng daun sup, daun bawang kedalam periok (jika suka tapi kalau tak masukkan pun tak apa sebab dah sedap.
- Kalau nak masam lagi masukkan air limau nipis kedalam mangkuk sup anda sebab org lain mungkin berpantang.
- Nak makan kalau rajin taburlah bawang goreng, daun bawang dan daun sup, lobak masin cincang kedalam sup.
- Nak makan dengan nasi/bihun/kue teow pun boleh
- Celur mee atau bihun sekejap (sama seperti bihun sup) tapi kalau koe teow tak perlu dicelur sebab dah lembut.
by EJHouseofSSK
Bahan paste sup untuk 1 ekor ayam / 2-3 kg tulang
Bahan-Bahan :
Semua bahan bahan dibawah ini hendaklah dikisar halus mulus dengan sedikit sahaja air (kental)
Cili padi 20-30 biji (tak pedas sangat sesuai untuk hirup kuah)
Bawang merah 10 >> labu kecil
Bawang putih 10 ulas
Serai 3 btg ambil bahagian yang btg putih sahaja
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Jintan manis 1 sudu kecil
Jintan putih 1 sudu kecil
Ketumbar 1 sudu kecil
Lada hitam 1 sudu kecil
Lada putih 1 sudu kecil
Garam
Gula 1 sudu besar
Kiub ayam 1 atau lain lain jenis
penyedap rasa
1 sudu besar tepung jagung (x buat)
Air 1 cawan untuk kisar
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar tadi.dah wangi tumisan tadi baru dimasukkan ayam/daging-kacau kacau dalam 10 minit- baru tambah air dan masaklah macam biasa sampai empuk daging /ayam tersebut.
Atau
- Rebus dahulu ayam/daging dengan sedikit air sampai mendidih -masukkan bahan perencah’ tadi- biarkan dalam 10 minit- kemudian tambah air- masaklah macam biasa.
- Bila dah masak sempurna masukkan air limau nipis 1 biji sahaja dan bawang goreng daun sup, daun bawang kedalam periok (jika suka tapi kalau tak masukkan pun tak apa sebab dah sedap.
- Kalau nak masam lagi masukkan air limau nipis kedalam mangkuk sup anda sebab org lain mungkin berpantang.
- Nak makan kalau rajin taburlah bawang goreng, daun bawang dan daun sup, lobak masin cincang kedalam sup.
- Nak makan dengan nasi/bihun/kue teow pun boleh
- Celur mee atau bihun sekejap (sama seperti bihun sup) tapi kalau koe teow tak perlu dicelur sebab dah lembut.
No comments:
Post a Comment