NASI LEMAK, SAMBAL SOTONG KACANG TUMBUK & CUCUR NASI CRABSTICK
Resipi untuk nasi lemak kukus tapi masak biasa je... berlaukkan sambal sotong kacang tumbuk, timun dan telur mata. Tengok nasi semalam ada lebih sikit, so buat cucur nasi.... potong-potong crabstick campur rencah-rencah macam biasa buat cucur. Siap hidangan iftar 21 ramadhan 14 may 2020
NASI LEMAK
by EJHouseofSSK
BAHAN BAHAN
4 cawan Beras ** Saya guna basmathi
200 ml Santan Kotak ** Ayam brand
5 cawan Air ** adjust ikut jenis beras yg diguna
2 ulas Bawang Putih ** hiris nipis
3 ulas Bawang Merah ** hiris nipis
1/2 biji Bawang Besar ** dihiris nipis
1 inci Halia ** dimayang halus
2 helai Daun Pandan ** disiat n disimpul
1 inci Halia ** diketuk
2 sudu kecil Garam atau secukup rasa
Sedikit Minyak utk menumis ** Saya guna Myk Jagung
Daun Pisang ** Jika ada
Caranya pulak sangat mudah.
Beras tu dibasuh dan ditoskan.
Kemudian satukan dengan santan, air, garam, daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam peruik yang bersesuaian atau rice cooker.
Sementara tu tumis bawang bawang yang dihiris dan halia yang dimayang tadi dengan sedikit minyak hingga agak agak layu. Ni memang cara saya buat nasi lemak. Suka cara camni sebab akan lebih wangi baunya.
Kemudian tuang jer ke dalam periuk nasi dengan minyak tu sekali tadi dan masak. Sesekali dikacau supaya ia masak sekata.
Bila sudah dalam tiga suku masak, agak kering jer air santan tu, pindahkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Sebaiknya dilapik kukusan tu dengan daun pisang, harum aroma daun pisang tu pada nasi lemak tu nanti. Kukus hingga nasi tu betul betul masak dan lembut.
Setelah siap dimasak, boleh dihidangkan. Enak sekali dimakan panas panas gitew ya buk..
::MyNote HoSSK version::
# nasi lembut n wangi
# beras basmathi 3 cwn
# santan kotak 1 cwn
# air 4 1/2 cwn (sukat cwn rice cooker)
# lepas tumisan bwg wangi - goreng beras smpi bersalut semua, sekali daun pandan n halia ketuk - masuk dlm rice cooker tuang liquid - garam n gula sikit - biar masak mcm biasa
SAMBAL SOTONG KACANG TUMBUK (cmg)
by EJHouseofSSK
BAHAN-BAHANNYA
350 gram sotong, kerat dan cuci, toskan
1 biji bawang besar, hiris berangkai
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar kacang tumbuk
2 1/2 senduk nasi cili kisar
1 camca besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci belacan
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai, hiris halus
CARA MEMBUATNYA
Celur sekejap sotong tadi selama 30 saat. Angkat dan toskan. Panaskn minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
Tambah sos cili dan masak sekejap. Tuang jus asam jawa. Kacau dan biar pekat sedikit. Masukkan bawang besar dan kacang tanah. Gaul rata.
Tambah sotong, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh angkat. Hidangkan dan kalau suka boleh tabur sedikit kacang tumbuk atas sambal tadi.
CUCUR NASI CRABSTICK
by EJHouseofSSK
bhn
1 1/2 cwn nasi + 1 1/2 cwn air + 1 ulas bwg putih + sikit ikan bilis + udg kering, blend halus
tuang dlm 300g tpg gandum + garam + gula, kacau
pastu buh
- crabstick
- bwg merah
- cili merah n hijau
- daun bwg n sup/kucai
kacau sebati
goreng hingga golden brown, angkat tos
by EJHouseofSSK
BAHAN BAHAN
4 cawan Beras ** Saya guna basmathi
200 ml Santan Kotak ** Ayam brand
5 cawan Air ** adjust ikut jenis beras yg diguna
2 ulas Bawang Putih ** hiris nipis
3 ulas Bawang Merah ** hiris nipis
1/2 biji Bawang Besar ** dihiris nipis
1 inci Halia ** dimayang halus
2 helai Daun Pandan ** disiat n disimpul
1 inci Halia ** diketuk
2 sudu kecil Garam atau secukup rasa
Sedikit Minyak utk menumis ** Saya guna Myk Jagung
Daun Pisang ** Jika ada
Caranya pulak sangat mudah.
Beras tu dibasuh dan ditoskan.
Kemudian satukan dengan santan, air, garam, daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam peruik yang bersesuaian atau rice cooker.
Sementara tu tumis bawang bawang yang dihiris dan halia yang dimayang tadi dengan sedikit minyak hingga agak agak layu. Ni memang cara saya buat nasi lemak. Suka cara camni sebab akan lebih wangi baunya.
Kemudian tuang jer ke dalam periuk nasi dengan minyak tu sekali tadi dan masak. Sesekali dikacau supaya ia masak sekata.
Bila sudah dalam tiga suku masak, agak kering jer air santan tu, pindahkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Sebaiknya dilapik kukusan tu dengan daun pisang, harum aroma daun pisang tu pada nasi lemak tu nanti. Kukus hingga nasi tu betul betul masak dan lembut.
Setelah siap dimasak, boleh dihidangkan. Enak sekali dimakan panas panas gitew ya buk..
::MyNote HoSSK version::
# nasi lembut n wangi
# beras basmathi 3 cwn
# santan kotak 1 cwn
# air 4 1/2 cwn (sukat cwn rice cooker)
# lepas tumisan bwg wangi - goreng beras smpi bersalut semua, sekali daun pandan n halia ketuk - masuk dlm rice cooker tuang liquid - garam n gula sikit - biar masak mcm biasa
SAMBAL SOTONG KACANG TUMBUK (cmg)
by EJHouseofSSK
BAHAN-BAHANNYA
350 gram sotong, kerat dan cuci, toskan
1 biji bawang besar, hiris berangkai
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar kacang tumbuk
2 1/2 senduk nasi cili kisar
1 camca besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci belacan
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai, hiris halus
CARA MEMBUATNYA
Celur sekejap sotong tadi selama 30 saat. Angkat dan toskan. Panaskn minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
Tambah sos cili dan masak sekejap. Tuang jus asam jawa. Kacau dan biar pekat sedikit. Masukkan bawang besar dan kacang tanah. Gaul rata.
Tambah sotong, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh angkat. Hidangkan dan kalau suka boleh tabur sedikit kacang tumbuk atas sambal tadi.
CUCUR NASI CRABSTICK
by EJHouseofSSK
bhn
1 1/2 cwn nasi + 1 1/2 cwn air + 1 ulas bwg putih + sikit ikan bilis + udg kering, blend halus
tuang dlm 300g tpg gandum + garam + gula, kacau
pastu buh
- crabstick
- bwg merah
- cili merah n hijau
- daun bwg n sup/kucai
kacau sebati
goreng hingga golden brown, angkat tos
No comments:
Post a Comment