KARI SOTONG MAMAK MELETOP
Yess! Selepas beberapa kali cuba baru dapat macam yang dihajat. Asalnya ditukil daripada Ilham Dapur. Kemudian EJ olah ikut versi sendiri. Dia punya aroma, rasa, pekat likat melekat betul-betul macam kari mamak. Citarasa saya la... orang lain tak tau. Pasni tak payah pi beratuq dah mamak Kg. Attap. Kuali sendiri masakkan lagi jimat.
Kari ni kena cukup rasa masam-masam, manis-manis baru sedap. EJ masukkan juga kacang panjang dan kentang. Dah terbiasa bubuh bagi ada tekstur dan color. Tak bubuh pun tak apa, terpulang. Sekurangnya masa hidang tak lah nampak sotong semata.
KARI SOTONG ALA MAMAK MELETOP
by EJHouseofSSK
Bahan-Bahan :
5 ekor Sotong (saiz medium)
1/4 cwn Santan Pekat
1 tangkai Daun Kari
1 batang Kayu Manis
2 kuntum Bunga Lawang
2 kuntum Cengkih
3 biji Buah Pelaga
1 sdk Pes Asam Jawa
1 cwn Air
Kacang Panjang
Ubi Kentang
Sedikit Gula Merah/Melaka
Garam & Gula Pasir
Minyak untuk menumis secukupnya
Bahan Tumbuk :
1 labu kecil Bawang Merah Besar
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
Bahan Pes (bancuh dengan sedikit air) :
1 pek kecil Rempah Kari Ikan
2 sdm Cili Kisar
1 sdt Serbuk Ketumbar
Cara :
- Cuci sotong dan tos
- Masukkan kepala dalam badan dan cucuk dengan lidi agar tidak terkeluar apabila masak
- Tumis bahan tumbuk, rempah penumis 4 sekawan dan daun kari hingga wangi
- Masuk bahan pes, tumis sampai pecah minyak
- Masukkan 3sdb air, tumis lagi sambil dikacau biar pecah minyak lama sikit
- Masuk ubi kentang, gula merah, garam, gula pasir, 1 cwn air (jika guna santan fresh kurangkan sedikit kuantiti air).Biarkan didih dan kentang 3/4 empuk
- Masuk asam jawa, sotong, kacang panjang, kacau rata dan tutup kuali biar berwap dan sotong mesra dengan bahan rempah
- Masukkan santan, masak seketika lagi dan biar mendidih. Sesuaikan rasa
Kari ni kena cukup rasa masam-masam, manis-manis baru sedap. EJ masukkan juga kacang panjang dan kentang. Dah terbiasa bubuh bagi ada tekstur dan color. Tak bubuh pun tak apa, terpulang. Sekurangnya masa hidang tak lah nampak sotong semata.
KARI SOTONG ALA MAMAK MELETOP
by EJHouseofSSK
Bahan-Bahan :
5 ekor Sotong (saiz medium)
1/4 cwn Santan Pekat
1 tangkai Daun Kari
1 batang Kayu Manis
2 kuntum Bunga Lawang
2 kuntum Cengkih
3 biji Buah Pelaga
1 sdk Pes Asam Jawa
1 cwn Air
Kacang Panjang
Ubi Kentang
Sedikit Gula Merah/Melaka
Garam & Gula Pasir
Minyak untuk menumis secukupnya
Bahan Tumbuk :
1 labu kecil Bawang Merah Besar
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
Bahan Pes (bancuh dengan sedikit air) :
1 pek kecil Rempah Kari Ikan
2 sdm Cili Kisar
1 sdt Serbuk Ketumbar
Cara :
- Cuci sotong dan tos
- Masukkan kepala dalam badan dan cucuk dengan lidi agar tidak terkeluar apabila masak
- Tumis bahan tumbuk, rempah penumis 4 sekawan dan daun kari hingga wangi
- Masuk bahan pes, tumis sampai pecah minyak
- Masukkan 3sdb air, tumis lagi sambil dikacau biar pecah minyak lama sikit
- Masuk ubi kentang, gula merah, garam, gula pasir, 1 cwn air (jika guna santan fresh kurangkan sedikit kuantiti air).Biarkan didih dan kentang 3/4 empuk
- Masuk asam jawa, sotong, kacang panjang, kacau rata dan tutup kuali biar berwap dan sotong mesra dengan bahan rempah
- Masukkan santan, masak seketika lagi dan biar mendidih. Sesuaikan rasa
No comments:
Post a Comment