CUCUR BILIS KRISPI

Cuaca cerah dengan awan memenuhi langit waktu bait-bait entri ini sedang disusun.
Sudah 3 hari menginjak ke tahun baharu hijrah. Semoga tahun baru ini dipenuhi keberkatan, kesejahteraan dan kemuliaan kepada semua yang mengamati hijrah kali ini. Alhamdulillah.
Petang nan redup nih sangat asyik kalau dapat sepiring cucur depan mata. Berulangkali makan pun tetap tak jemu malah teringat-ingat kalau lama tak makan. Tak kiralah cucur apa, janji cucur. Ada pula pencicahnya sama... aduhh sepiring memang tak cukup

Boleh jer kalau nak letak udang hidup. Ikut suka. Sementara pencicahnya EJ siapkan kuah kacang dengan sos cili yang dibuat sendiri
CUCUR BILIS KRISPI
by EJHouseofSSK
Bahan-Bahan :
250 gm Tepung Gandum
1 sdt Baking Powder
2 sdb Tepung Beras
Sedikit parutan Lobak Merah
Garam secukup rasa
Pewarna Kuning
Air secukupnya
Bahan Hiris :
1 labu Bawang Merah Besar
1 biji Cili Hijau
1 biji Cili Merah
Kucai
Bahan Tumbuk :
Segenggam Ikan Bilis
1 sdb Udang Geragau | rendam dahulu & tos
3 ulas Bawang Putih
1/2 kiub Ikan Bilis
4 biji Cili Api (jika suka pedas)
Cara :
- Sebatikan semua bahan
- Simpan 20 minit dalam petisejuk
- Goreng
No comments:
Post a Comment