LEMPENG KELAPA LEJEN Cicah Asam Pedas Daun Kari Power
Lempeng nostalgia, lempeng kelapa muda cicah asam pedas
Lempeng dibakar ikut cara lama. Guna kuali lejen, bukan kuali go shop ehh. Kuali lejen melengkung buat goreng ikan tu. Tujuannya untuk dapat kesan hangus macam lempeng dulu-dulu. Tips ini perkongsian oleh Ibu Azzah di Fb. Resipi pun daripada beliau.
Selama ini bakar atas non stick pan agak susah dapat hangus-hangus camtu. Caranya panaskan kuali, buh sikit minyak... dah panas baru ratakan adunan ikut tebal atau nipis yang disukai... dah garing terbalikkan dan masakkan sebelah lagi. Terpulang segaring dan sehangus mana suka.
Cicah pula dengan asam pedas daun kari. Meletops!
Jarang kann orang masak asam pedas bubuh daun kari. Selalu daun kesum atau daun limau.
Jika diberi pilihan antara asam pedas daun kari dengan daun kesum/limau, EJ pilih daun kari. Sebab aroma wanginya lagi power mengancam. Lagi pun dulu-dulu selalu tengok my mom asal masak asam pedas, mesti petik daun kari di pokok pastu tumis sama bawang-bawang macam masak kari.
EJ pun sebelum ni selalu jer masak asam pedas bubuh kesum ke limau. Tapi sekarang dah tak lagi. Dah balik kepangkal jalan ikut macam my mom selalu masak.
LEMPENG KELAPA LEJEN
by EJHouseofSSK
Bahan-Bahan :
500 gm Tepung Gandum
2 sdt Garam
200 gm Kelapa Parut Muda (daripada 1 biji)
750-800 gm Air (boleh campur air kelapa jika suka)
Cara :
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk adunan, kacau rata
- Sedia untuk dibakar sehingga garing
Nota :
* jika nak buat frozen, bakar jangan sampai garing
* innovasi lempeng pisang - tambah pisang
No comments:
Post a Comment