NYONYA KERABU TELUR

Jenjalan di google cari resipi mudah untuk buat lauk sampingan. Gali sana gali sini jumpa ini. Tengok bahan semua ada... kesum je tak ada. ON jelah sebab kesum bukan bahan utama cuma penambah aroma. Takde pun tak jadi hal sebab ada lagi satu bahan lain yang fungsinya sama, untuk aroma. Senang sangat sediakan. Goreng, hiris dan gaul. Waktu menggaul tu yang tak tahan... semerbak harum. Hidang-hidang laku keras. Dah jangka lauk sampingan inilah akan habis dulu. Mana taknya macam-macam tekstur ada dalam. Belum lagi aroma plus rasa. Ratah pun sedap.
Terima kasih K.An@periuktanah. EJ simpan sini ye resipi.
Ok jom semak bahan...
NYONYA KERABU TELUR
by EJHouseofSSK
Bahan-Bahan :
3 biji Telur
1 biji besar/secukupnya Limau Nipis | perah ambil jus
Garam & Gula secukup rasa
Bahan Hiris Halus :
1 labu Bawang Merah Besar
1 biji Tomato | belah 4, buang biji
1 kuntum Bunga Kantan
3 biji Cili Padi
Bahan Tumbuk Halus :
1 biji Cili Merah
3 biji Cili Padi
1 ulas Bawang Putih
1/2 inci Belacan Bakar
Cara :
- Telur didadar nipis satu persatu seperti buat ketayap. Gulung dan gunting 1/2cm lebar
- Satukan telur dan semua bahan hiris dalam satu bekas
- Masukkan bahan tumbuk, garam, gula dan jus limau. Gaul rata. Seimbangkan rasa; mesti ada rasa masin, manis, masam dan pedas
- Hidangkan segera
Nota :
* tambah segenggam daun kesum yang dihiris halus jika ada
* garam boleh ganti dengan sos nampla
No comments:
Post a Comment