OPOR NANGKA Enak Menyelerakan

Restoran sajian masakan padang selalunya ada menu begini. Restoran atau kedai makan melayu jarang. Sekali imbas sama je rupa macam masak lemak. Cuma bezanya dari segi rasa dan kepekatan kuah. Kuah opor lebih pekat dan rasanya sedikit berempah.
EJ guna nangka saja untuk resipi ini. Tu pun dah cukup sedap. Rasa lemak, rasa rempah benar-benar terasa. Kena pula dengan kuah yang pekat bersalut penuh kat nangka confirm yang makan tu lupa berapa kali dah bertambah nasi hahha...
EJ sertakan resipi asal bersekali dengan nota untuk rujukan EJ sendiri. Jomm...

OPOR NANGKA BERSAMA AYAM
cr Kak Zaidah
Bahan-Bahan :
1/2 ekor Ayam | potong kecil
300 gm Nangka Muda | potong, rebus + garam hingga empuk
2-3 batang Serai | ketuk
1 potong Lengkuas
5 helai Daun Limau
5 helai Daun Salam
Santan Pekat
Santan Cair
Bahan Kisar Halus (kisar dengan minyak+air) :
7 tangkai Cili Merah
1 biji Bawang Besar Merah
3 ulas Bawang Putih
2 inci Kunyit
1 inci Halia
2 sdb Biji Ketumbar | rendam dengan air panas
1 batang Kulit Kayu Manis
2 kuntum Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga
2 biji Buah Keras
1/2 biji Buah Pala | ketuk, ambil isi
1 keping Asam Keping
Cara :
- Masuk bahan kisar dalam kuali yang sudah dipanaskan dan masakkan tanpa minyak sambil dibalik-balikkan sehingga bertukar warna sedikit gelap dan kelihatan garing
- Masuk daun-daun, ayam, balikkan-balikkan pastu masuk santan cair dan nangka
- Perasakan dengan garam, biar sehingga ayam masak
- Masuk santan pekat, renihkan sehingga masak dan terbit minyak
Nota :
Ayam boleh ganti dengan Daging/Tetel/Tulang Kambing/Ikan Kurau Masin
OPOR NANGKA
by EJHouseofSSK
Guna nangka sahaja
Tambah Kiub Ikan Bilis
Santan pekat
- guna 1 kotak kecil santan (lebihkan minyak semasa kisar sebab santan kotak tak berminyak seperti santan fresh), masukkan pada step ke-2 bersama dengan kiub ikan bilis
Santan cair
- ganti dengan air secukupnya sahaja sebab masakan opor ni kuahnya kena pekat-pekat.
Daun salam - ganti daun bay kering
No comments:
Post a Comment