2
KARI KETAM KERALA


.... السلام عليكم

Dah lama rasanya tak masak ketam. Walaupun iza bukan peminat ketam tapi orang-orang kat umah ni hantu ketam jadi sesekali tu kenalah masakkan juga favorite dish mereka tu....bukan selalu pun.

Minggu lepas pergi pasar cari ketam takde pulak jual. Bila time berkehendak sangat, bayang ketam pun tak nampak....bila tak nak....banyak pulak adanya....tapi itu lah time ketam berlonggok-longgok kat pasar....kita ni lak jual mahal tak mahu beli....kononnya keinginan nak beli dan masak ketam tu tak mai lagi. Kalau kat pasaraya tu usah ceritalah....setiap kali pergi ada memang ada jer....tapi iza ni lebih suka beli yang kat pasar sebab lebih fresh....lagipun dah biasa dengan tokeh tu....boleh dapat harga murah sikit.

Kepingin sangat nak masak ketam versi lain cam gini. Akhirnya bertemu jua hajat di hati....semalam pergi pasar baru nampak bayangnya si ketam....apalagi laju jer langkah tuju ke situ. Biasa beli ketam, masak sambal paling tak pun masak lemak cili api. Tapi kali ni iza nak bawa u alls untuk merasai satu menu ketam yang tidak kurang juga hebatnya.




Rasa ingin mencuba tu datang setelah menonton rancangan Selera@TV3 yang dihoskan oleh Chef Rose. Resepi ni agak istimewa kerana ramuan yang digunakan serta cara memasaknya lain dari yang lain. Masakan kari ni tak langsung guna rempah instant tu tauu....hanya menggunakan rempah ratus yang ada kat dapur jer.. Namun rasanya wallaaaah....!!

Nak tau rasanya? Cer lihat namanya betul-betul....Kari Ketam Kerala. Di hujung namanya siap tertulis lagi perkataan Kerala. Dalam peta dunia, Kerala tu  terletak di south-west India....of course rasanya akan-akan masakan india laa kan. Inilah kari ketam yang sungguh-sungguh enak tak terkata sedapnya....dengan kuahnya yang pekat lagi kaya dengan rasa rempah ratusnya yang asli. Best wooo....power....i tell u.

Tq, chef Rose....your curry ketam is so so marvellous....Two-thumbs up!!
Jomlah....apa tunggu lagi....sure semua dah tak sabar nak tahu macam mana memasak kari ketam yang sedap ni kann. Moh kita....



Resepi KARI KETAM ALA KERALA
:: by Chef Rose
source : Iza Akma SSK


Bahan-Bahan :
  • 1 kg ketam
  • 1 biji bawang besar ~ dihiris
  • 4 ulas bawang putih ~ dihiris
  • 1 inci halia ~ dihiris halus
  • 4 biji buah tomato ~ dihiris
  • 3 biji cili hijau ~ dihiris
  • 1 sdb serbuk cili
  • 1 sdb serbuk kunyit
  • 1 sdb serbuk ketumbar
  • 300 ml air
  • sedikit santan pekat
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa (jika perlu sahaja)

Bahan Pes Rempah :
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 1 sdb serbuk cili
  • 1 sdb serbuk kunyit
  • 1 sdb serbuk ketumbar
  • 3 tangkai cili kering

Bahan Tumis Darat :
  • 2 sdb biji sawi
  • 1 genggam kecil daun kari
  • 4 tangkai cili kering ~ dipotong serong
  • 100 ml minyak masak


Caranya :

Terlebih dahulu sediakan bahan untuk pes rempah:-
Sangai kelapa parut lebih kurang 8 minit atau sehingga kekuningan. Kemudian masukkan serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan cili kering. Teruskan menyangai untuk selama beberapa minit sehingga berbau harum. Selepas itu, tumbukkan bahan tersebut sehingga menjadi kerisik dan pecah minyak. Ketepikan.

Panaskan minyak. Tumiskan hirisan bawang, bawang putih dan cili hijau. Bila dah layu sikit, masukkan hirisan halia. Teruskan menumis sehingga bangkit bau.

Masukkan bahan kerisik yang ditumbuk tadi bersama dengan 1 sdb serbuk kunyit, serbuk cili, dan serbuk ketumbar. (jika masa ini tumisan terlalu pekat dan kering ....tambahkan sedikit air) Teruskan menumis untuk beberapa minit.

Dah harum, masukkan ketam dan balik-balikkan ketam tersebut agar serata dengan rempah tumisan. Setelah ketam berubah warna, masuk air dan hirisan buah tomato serta garam. Bila dah separuh didih, masukkan santan dan masaklah hingga kuah pekat atau ikut kepekatan yang disukai. Rasakan garam dan tambahkan gula jika perlu sebab rasa manis ketam akan turun ke kuah. (iza masukkan air anggaran 2 cawan....sebab iza nakkan lauk tu berkuah....santan pula iza guna santan kotak jer anggaran 1/4 cawan....kalau tak nak guna santan pun boleh sebab kuahnya memang dah pekat)

Sementara itu untuk menyediakan tumis darat; panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan bahan-bahan tumisan darat hingga harum. Dan tuangkan ke dalam kari tadi. 



2 sweet comments:

Qasey Honey said...

nmpk sgt myelerakan...tgk pon dh tau mesti sedap kari ketam ni...amik resepi yer...nk try jugak...

IZA AKMA said...

@Qasey Honey
silakan QH...ada masa boleh ler try