17
CEKODOK PISANG.... Rangup di luar, Gebu di dalam.


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Apa khabar semua?
Empat bulan lebih atau tepatnya 137 hari dapur maya saya ni tak berupdate. Sepanjang tempoh tersebut banyaklah perkara suka duka pahit manis yang berlaku. Antaranya adalah dua tiga perkara yang menggembirakan saya. Perkara apa tu ehh? Nantilah bila tiba masanya akan saya kongsikan pada semua okay... but not now.

Ini dia cekodok pisang rangup kembali sebagai entri pembukaan 2014 ini. Cekodok pisang ni bukan sebarang cekodok tau. Nampak aja sama macam cekodok pisang lain. Walau serupa tapi tak sama. Biasa cekodok pisang diadun menggunakan tepung gandum. Tapi yang ini special.... ada tepung beras.... jangan tak tahu. Tepung beras itulah yang memberi kelainan pada cekodok ini.... rangup di luar tapi gebu di dalam. Idea menggunakan tepung beras adalah daripada Kak Ita Rohaya. Saya olahkan sedikit sebab nak sesuaikan dengan pisang yang ada sebab pisang tu pun dah nazak sangat dah. Alang-alang buat baik habiskan aje pisang tu.... tak payah nak sebukan kepala pikir-memikir.




Memang ternyata sedap cekodok ni. Ada yang berkenan tak? Rasa-rasa berkenan jangan pandang-pandang jeling-jeling jer.... apakata buat dan sajikan pula pada keluarga anda.
Di bawah ni saya sertakan versi yang telah saya olah dengan yang asal.
Resipi CEKODOK PISANG
by Iza Akma SSK


Bahan-Bahan :
800 gm pisang ~ dilenyek
125 gm tepung beras
125 gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikarbonat
3 sudu makan gula pasir (+/- ikut kemanisan pisang)
secubit garam


Caranya :
Panaskan minyak. Sebatikan pisang, tepung gandum, tepung beras, soda dan garam dalam mangkuk adunan. Bila minyak telah panas baru tambahkan gula dan gaul sebati. Adunan dah siap untuk digoreng. Minyak jangan terlalu panas nanti cepat hangus. Sebaiknya goreng dalam kuali non-stick.
Resipi Asal Ita Rohaya :

500 gm pisang ~ dilenyek
80 gm tepung beras
80 gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikarbonat
2 tbsp gula (nak tambah pun boleh)


Tips :
- Jangan memasukkan gula pada saat awal mengadun tapi dimasukkan akhir bertujuan merangupkan tekstur cekodok anda.
- Untuk mendapatkan bentuk cekodok yang comel bulat-bulat... lepas masukkan ke dalam kuali, guna sudip gelek-gelek secara perlahan di permukaan cekodok.

17 sweet comments:

HomeKreation said...

Aslmkm Iza. Along pun dah lama tak bw ke rmh kekawan, terlalu byk hal nak di uruskan. Anyway, Slmt Tahun Baru. Semuga Iza sukses & gembira selalu.

Bbwana adienia said...

selamat kembali dan selamat tahun baru..

cekodok sentiasa diminati dan jadi pujaan hati..heheh..

Gee® said...

Wow! bestnyaaa....

IZA AKMA said...

@HomeKreation
Wa'alaikumussalam Along.
Tkasih Along n Selamat Tahun Baru. Moga tahun baru ini membawa seribu rahmat dan kebahagiaan utk Along sekeluarga.

IZA AKMA said...

@Bbwana adienia
Selamat Tahun Baru.
Yes u r right. Biar seribu kuih pun yang muncul cekodok masih mampu mengekalkan kejuaraannya, bertakhta di hati semua. :)

IZA AKMA said...

@Gee®
Cekodok pisang memang best....senang dibuat sedap dimakan kan K.Gee :)

INA said...

Salam Kak Iza, cekodok pisang camnie ler selalu saya beli..siyes sedap..rupa2nya pakai tepung beras ye..minta izin ambil resepi nie ye..

Fha Hzh said...

wah kak. resepi yang sgt best dan sy dh cube. MIL pun suke n die nk try buat jugak mcm sy buat. terima kasih share recipe ye kak.. :)

armila said...

Tgh mencri resepi ni unt bkk pose, tp soda bika x do pulak..huhu

Nur Hatin Syazana Hanapi said...

hye kak iza..mohon amik respi yee..tb2 teringin plk nk mkn cekodok pisang
tp nk tnye pisang ape y kak iza gune ek

Anonymous said...

Mmg sedap, Mmg lazat: say a guna acuan tako tao guna minyak setitik je pun!

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

Tiba tiba saya teringat cekodok bapak saya goreng search kat google jumpa blog nih laparlak

Shala said...

As salam dik....mohon share resipi..hikhikhik

Anonymous said...

Erm yummy

vne said...

Assalam....cik Iza. Tq... akhirnya menjadi juga cekodok saya :) . Sebelum ni buat cekodok asyik jadi 'batu' ja....
minta izin share sekali ya...

Masila Rasidi said...

Mmg best...dah buat ikut resipi ni...jadi...rangup die luar lembut didalam...

ietams said...

jenjalan cari resepi kodok pisang.. tq shared!