1
APAM LABU MANIS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Apam labu petang semalam ada lebih sikit lagi.
Itu ler yang teman layan buat sarapan pagi ni.
Sedap tau apam ni... lembut... wangi dengan aroma labu.
Ikutkan malam tadi nak abihkan... tinggal dua tiga biji alang-alang simpan aihh.
But then teringat nak simpan... untuk try test tengok macam mana selepas simpan satu malam... lembut lagi ke...
Betul ler... apam maintain lembut dan still gebu lagi pagi ni walaupun selepas semalaman disimpan.


::My Note::
- labu siap rebus.. 180 gm
- gula pasir.. 130 gm (manis yang sesuai pada citarasa saya)
- tepung beras.. 200 gm
- tepung gandum.. 100 gm
- santan.. 150 gm santan kotak + 100 gm air
- tambah sedikit pewarna kuning
- blend labu yang dilenyek dengan 200 gm air
- tuang dalam campuran tepung, gula, yis, baking powder & kacau sebati
- masuk santan, kacau sebati
- perap adunan sehingga betul-betul kembang & nampak berbuih



APAM LABU MANIS
by IzaAkma SSK
rcp : Salmah Haron Singapore
ref : Amies Little Kitchen



BAHAN-BAHAN :
  • 1 cwn Labu Rebus, lenyek halus
  • 3/4 cwn Gula Pasir
  • 2 cwn Tepung Beras
  • 1 cwn Tepung Gandum
  • 200 ml Air
  • 250 ml Santan
  • 1 sdt Baking Powder
  • 1 sdt Yis Mauripan

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Satukan kesemua bahan (Amie masukkan dalam mixer) dan gaul hingga sebati.
❀  Perap adunan selama 1 jam.
❀  Sapukan acuan dengan minyak..
❀  Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat





1 sweet comments: