Ayam Kombat
Ayam kombat ni seakan-akan masak lemak juga....lebih sedap lagi jika kuahnya dimasak pekat. Hidangan ini merupakan salah satu menu yang boleh anda nikmati di CT-One Forze Cafe, WangsaMaju. Tapi jika anda tidak berkesempatan ke sana, apakata anda mencuba saja resepinya di sini....ayuh!!
- 1 ekor ayam, dipotong 16
- 500 ml santan
- 3 biji bawang merah India
- 5 ulas bawang putih
- 300 gm cili padi (saya cuma letak 30 gm cili padi + 30 gm cili merah, tak nak nnt anak-anak kepedasan)
- 2.5 cm inci kunyit hidup
- 2 cm halia
- 2.5 cm lengkuas
- 5 biji buah keras (saya gantikan dengan 2 sdm serbuk badam)
- 3 sudu kecil kas-kas (tak letak sbb tak de)
- 3 batang serai, dititik
- 2 helai daun pandan
- 5 keping daun limau purut
- Minyak masak untuk menumis
- Garam, Gula dan Serbuk Perasa secukupnya (saya letak sedikit kiub ikan bilis)
- Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separa masak. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga naik baunya.
- Kemudian masukkan santan dan serbuk perasa secukup rasa.
- Masukkan pula serai bersama daun pandan dan juga daun limau purut. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali, masukkan ayam dan gaulkan rata.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment