Ayam Lemon
Sesekali ubah selera dengan masakan ayam lemon pula.
Bahan A:
Bahan A:
- 400 gm isi ayam
- 2 sudu kecil minyak bijan
- 1 biji telur
- 30 gm tepung jagung
- 20 gm tepung beras
- Garam dan Lada Hitam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng ayam
- 4 sudu besar jus lemon
- 5 sudu besar gula
- 3 sudu besar tepung jagung
- 300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan.
- 1 sudu besar cuka
- Setitik dua lemon paste
- Untuk bahan A: Campurkan semua bahan dan perapkan 1/2 jam. Kemudian salutkan dengan tepung hingga rata keseluruhannya. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Untuk sos: Satukan kesemuanya dalam periuk kecil, didihkan. Kacau hingga sos agak pekat sedikit. Jika ada rasa yang kurang bolehlah ditambah. Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.
- Rasa sos haruslah masam manis.
No comments:
Post a Comment