NASI LEMAK HIJAU PANDAN dengan SAMBAL BILIS KOSONG
Dah jemu nasi putih , beralih nasi lemak pula.
Selera lebih ke arah nasi lemak hijau yang ada rasa rasa pandan.
Set lauknya ringkas ringkas je... Sambal Bilis Kosong , Daging Serai dan aksesori lain macam biasa... telur rebus & timun.
Keharuman dan wanginya menggamit selera...
NASI LEMAK HIJAU PANDAN
by House of SSK
BAHAN A :
- 5 cwn Beras
- 2 batang Serai | dititik
- 1 inci Halia | dihiris
- 3 helai Daun Pandan | disimpul
- 2 sdb Marjerin / Butter
- Sedikit Gula
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
BAHAN B ~ dikisar & tapis :
- 1 inci Halia
- 2 ulas Bawang Putih
- 10 helai Daun Pandan
- Santan
CARA PENYEDIAAN :
❀ Tambahkan Bahan (B) dengan air mengikut banyak dan jenis beras yang diguna
❀ Masakkan campuran santan tersebut bersama serai , halia , daun pandan , garam dan sedikit gula hingga mendidih
❀ Masukkan marjerin diikuti beras yang telah dibasuh bersih & ditos
❀ Kacaukan seketika dan terus tuang ke dalam rice cooker
❀ Biarkan nasi masak seperti biasa
Note :
# guna cwn penyukat rice cooker untuk menyukat beras , santan & air
# jika suka lebih hijau tambah sedikit pewarna hijau
❀ Masakkan campuran santan tersebut bersama serai , halia , daun pandan , garam dan sedikit gula hingga mendidih
❀ Masukkan marjerin diikuti beras yang telah dibasuh bersih & ditos
❀ Kacaukan seketika dan terus tuang ke dalam rice cooker
❀ Biarkan nasi masak seperti biasa
Note :
# guna cwn penyukat rice cooker untuk menyukat beras , santan & air
# jika suka lebih hijau tambah sedikit pewarna hijau
Penyediaan Sambal Bilis Kosong ni agak berbeza dengan sambal nasi lemak lain.
Perbezaan itulah yang mengajak saya untuk mencuba bagi mencari jawapan tersembunyi.
Lepas dicuba , ya betul... pada saya rasa sambal ni lain daripada yang lain.
Apa yang lainnya dan kenapa sambal dinamakan 'kosong'... jom intai resipi...
SAMBAL BILIS KOSONG
by House of SSK
BAHAN A :
- 1 cwn Cili Kering Kisar
- 1 labu Bawang Besar Merah | dikisar
- 2 sdt Serbuk Cili
- 2 sdt Pes Asam Jawa
- Gula Melaka / Gula Merah
- Garam
- 1 helai Daun Pandan | disimpul
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
BAHAN B ~ pes tambahan :
- 1 labu besar Bawang Holland
- 1 biji besar Buah Tomato
- 3 ulas Bawang Putih
- 2 inci Belacan
- Segenggam Ikan Bilis
CARA PENYEDIAAN :
Sediakan pes tambahan Bahan (B) terlebih dahulu :
❀ Gorengkan kesemua bahan dimulai dengan ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan
❀ Diikuti belacan , angkat dan ketepikan
❀ Akhir sekali bawang holland , bawang putih dan tomato , angkat
❀ Sejukkan semua bahan goreng seketika , kemudian kisar halus semuanya
Untuk sambal :
❀ Menggunakan minyak gorengan tadi , tumis bawang kisar Bahan (A) hingga wangi
❀ Masuk cili kisar , tumis hingga garing
❀ Masuk serbuk cili , kacau sekejap
❀ Masukkan Bahan (B) , pes asam jawa , garam , gula dan 1 -2 cawan air supaya sambal dapat merenih lama sehingga terbit minyak di permukaan sambal (masa ini kawal api , guna kaedah renih iaitu masak dengan api kecil)
❀ Seimbangkan rasa dan akhir sekali masukkan simpulan daun pandan
❀ Kacaukan untuk beberapa minit dan siap
❀ Jika suka boleh ditabur sedikit ikan bilis goreng ke dalam sambal
Sediakan pes tambahan Bahan (B) terlebih dahulu :
❀ Gorengkan kesemua bahan dimulai dengan ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan
❀ Diikuti belacan , angkat dan ketepikan
❀ Akhir sekali bawang holland , bawang putih dan tomato , angkat
❀ Sejukkan semua bahan goreng seketika , kemudian kisar halus semuanya
Untuk sambal :
❀ Menggunakan minyak gorengan tadi , tumis bawang kisar Bahan (A) hingga wangi
❀ Masuk cili kisar , tumis hingga garing
❀ Masuk serbuk cili , kacau sekejap
❀ Masukkan Bahan (B) , pes asam jawa , garam , gula dan 1 -2 cawan air supaya sambal dapat merenih lama sehingga terbit minyak di permukaan sambal (masa ini kawal api , guna kaedah renih iaitu masak dengan api kecil)
❀ Seimbangkan rasa dan akhir sekali masukkan simpulan daun pandan
❀ Kacaukan untuk beberapa minit dan siap
❀ Jika suka boleh ditabur sedikit ikan bilis goreng ke dalam sambal
No comments:
Post a Comment