AYAM MASAK MERAH PERAK & NASI PANDAN SUSU
NASI PANDAN SUSU
AYAM MASAK MERAH PERAK
KERABU TOMATO
Set Nasi Pandan Susu saya kali ini... bersama Ayam Masak Merah Perak dengan Kerabu Tomato. Terjadi lagi nasi pandan susu ni sebab teringin sangat dengan ayam masak merah dan kerabu tu sebenarnya. Boleh jer dengan nasi putih tapi saja nak bagi special sikit sempena pra aidiladha yang tak berapa hari lagi. Bizi sikit tak sempat nak menggali resipi nasi yang lain... last buat jer nasi pandan nih... lagipun dah banyak kali buat dan dah tau macam mana rasa.
Baru kesampaian mencuba selepas hampir dua tahun resipi terperap dalam phone. Tak ingat siapa penyumbang resipi , yang saya ingat daripada Fb. Beliau namakan Ayam Masak Merah Perak a.k.a Ayam Masak Merah Kenduri dan menurutnya lagi resipi turun temurun orang Perak. Lepas baca resipi , tertanya sendiri... ya ke orang perak masak buh kacang... sebab saya orang Perak juga... tak buh kacang pun dan tak tau pula masak merah orang perak gaya itu. Kelainan itu menguatkan lagi semangat untuk cuba. Yela... lain orang lain cara lagipun ayam masak merah bukan satu versi je macam macam versi ada.
Sedap juga... ada rasa rempah rempah dan walaupun ada kacang , rasa kacang tak lah begitu menyerlah dan menganggu rasa. Mungkin kegunaan kacang seperti juga buah keras untuk memberi rasa lemak lemak dan sebagai pemekat kuah. Saya tambahkan bawang besar holland yang dipotong tebal... macam juga masak merah yang lain wajib ada bawang dipotong tebal-tebal...
AYAM MASAK MERAH PERAK
by House of SSKsource : Facebook
BAHAN A ~ kisar :
- 10 tangkai Cili Kering *
- 1 sdm Biji Jintan Manis *
- 3 sdm Kacang Tanah *
- 2 biji Buah Keras *
- 1 inci Belacan *
- 2 kuntum Bunga Lawang *
- 2 biji Cengkih *
- 1/4 batang Kulit Kayu Manis * (tak boleh banyak sebab bau kuat)
- 1 biji Cili Hidup
- 5 biji Bawang Merah
BAHAN B ~ tumis :
- 2 biji Bawang Merah | dihiris
- 3 ulas Bawang Putih | dihiris
- 3 inci Halia | dihiris
- 1 batang Kulit Kayu Manis
- 1 kuntum Bunga Lawang
- 3 biji Cengkih
BAHAN C :
- 1/3 cwn Santan Pekat
- 1/2 ekor Ayam | potong ikut suka - lumur garam kunyit - goreng sekejap
- Sedikit Air
- Garam
- Gula
BAHAN D :
- 4 sdb Sos Tomato
CARA PENYEDIAAN :
❀ Sangai bahan bertanda * dalam Bahan (A)
❀ Kisar halus dengan sedikit air bersama cili hidup dan bawang merah
❀ Dah kisar campurkan dengan Bahan (D)
❀ Panaskan minyak , tumis Bahan (B) hingga wangi
❀ Masukkan bahan kisar yang bercampur sos tomato tadi dan tumis hingga garing
❀ Masukkan ayam yang digoreng dan tambah sedikit air , masak sebentar
❀ Last masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula
❀ Biarkan merenih seketika hingga semua bahan sebati
❀ Semua rasa dah seimbang , boleh padamkan api dan hidangkan
❀ Sangai bahan bertanda * dalam Bahan (A)
❀ Kisar halus dengan sedikit air bersama cili hidup dan bawang merah
❀ Dah kisar campurkan dengan Bahan (D)
❀ Panaskan minyak , tumis Bahan (B) hingga wangi
❀ Masukkan bahan kisar yang bercampur sos tomato tadi dan tumis hingga garing
❀ Masukkan ayam yang digoreng dan tambah sedikit air , masak sebentar
❀ Last masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula
❀ Biarkan merenih seketika hingga semua bahan sebati
❀ Semua rasa dah seimbang , boleh padamkan api dan hidangkan
Kali keberapa buat tak ingat... berkali-kali sudah. Nasi Pandan Susu ni pada saya sedap , lemak-lemak dan sangat harum dengan aroma pandan ditambah lagi dengan masam manis kismis dan aprikot. Ngam sangat diregukan dengan Ayam Masak Merah Perak.
Resipi saya dah share dulu. Jika berkenan nak resipi , jangan segan silu silakan cari di Index. Saya dah siapkan semua link di situ untuk memudahkan pencarian khas untuk pengunjung SSK. Sekiranya ada kemusykilan dan persoalan sila emailkan terus kepada saya. Insyaallah saya akan cuba bantu.
Jangan lupa nantikan kemunculan Kerabu Tomato dalam entri seterusnya...
No comments:
Post a Comment