APAM GULA HANGUS
17 September 2019, Selasa
Juga dikenali apam karamel.
Resepi oleh sifoo kesayangan ramai bakers dan pengusaha kuih-muih nusantra, arwah Kak Pau Citra Klasik.
APAM GULA HANGUS
by House of SSKBAHAN A :
- 200 gm Gula Pasir
- 200 Air Panas
❀ Masak gula dengan api perlahan dan kacau hingga gula cair kecoklatan
❀ Masuk air panas, biar mendidih hingga semua gula larut
❀ Sejukkan
BAHAN B :
- 2 biji Telur (B)
- 50 gm Gula Halus
- 1/4 cawan Susu Pekat Manis
- 50 gm Marjerin Cair
- 225 gm Tepung Gandum*
- 1 sdt Soda Bikarbonat*
- 1 sdt Baking Powder* | *satukan
- 1 sdt Esen Vanila
❀ Mixer telur dan gula hingga kembang
❀ Masukkan susu pekat manis dan tepung berselang seli dengan Bahan (A), gaul rata
❀ Akhir sekali masuk marjerin cair dan esen vanila
❀ Isi dalam acuan kecil-kecil yang telah disapu sedikit minyak, kukus 25 minit atau sehingga masak
No comments:
Post a Comment