UDANG SAMBAL HIJAU
17 September 2019, Selasa
Sesekali berlauk sambal dengan cili hijau memang menyelerakan.
Lagi pedas, lagi sedapp, lagi kaww!
Akan tetapi biarlah berpada-pada pedas supaya tak memudarat kesihatan perut.
UDANG SAMBAL HIJAU
by House of SSKBAHAN A :
- 15 ekor Udang Putih Besar (size XL) | bersihkan - gaul dengan serbuk kunyit - goreng separuh masak - tos - ketepikan
- 2 keping Asam Gelugor
- 3 tangkai Kacang Panjang | potong serong kecil-kecil
- Garam & Gula secukup rasa
- Minyak Masak secukupnya untuk menumis
BAHAN B (kisar) :
- 12 biji Cili Hijau
- 5 biji Cili Padi Hijau (jika ingin pedas)
- 2 ulas Bawang Putih
- 4 ulas Bawang Merah
CARA PENYEDIAAN :
❀ Menggunakan minyak gorengan udang, tumis Bahan (B) hingga wangi, garing dan pecah minyak
❀ Masukkan asam, garam dan gula secukup rasa
❀ Masuk pula kacang panjang, kacau rata
❀ Kemudian masuk udang dan masak sehingga kuah pecah minyak dan udang masak
❀ Angkat dan hidangkan
❀ Masukkan asam, garam dan gula secukup rasa
❀ Masuk pula kacang panjang, kacau rata
❀ Kemudian masuk udang dan masak sehingga kuah pecah minyak dan udang masak
❀ Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment