BAKWAN JAGUNG
26 September 2019, Khamis
Bakwan adalah adunan tepung bersama sejenis atau campuran sayuran seperti taugeh, hirisan kubis, karot, bawang dan kemudian digoreng secara deep fried. Lebih kurang cucur/jemput-jemput sayur/bilis/udang juga. Lebih sedap jika digoreng nipis sebab lebih terasa kerangupan. Walau rangup di luar tapi lembut di dalam. Asal resipi Chef Asma tapi saya olah sikit ikut kesesuaian.
Seperti biasa saya akan letak resipi asal dan olahan berasingan supaya tidak bercampur aduk. Jadi mudah untuk saya rujuk balik kemudian hari tanpa konfius.
BAKWAN JAGUNG
by House of SSKsource : Chef Asma
BAHAN-BAHAN :
- 1 tongkol Jagung Segar | kikis ambil isi
- 300 gm Tepung Gandum
- 3 sdb Tepung Beras
- 1 biji Telur
- 1/2 sdt Garam Halus
- 1 biji Cili Merah
- 1 labu Bawang Merah Besar
- 400-500 gm Air Suam atau secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
CARA PENYEDIAAN :
❀ Sebatikan semua bahan (adunan memang agak cair seperti waffle, kalau pekat tak rangup)
❀ Sudukan dalam minyak panas
❀ Goreng hingga garing
❀ Hidangkan dengan sos pencicah pilihan
Catatan HoSSK :
# telur (B)
# tepung beras... 40 gm
# air suam... 440 gm
# cili merah... 2 biji
# 1 kiub ikan bilis & sesuaikan rasa garam
# sedikit daun bawang
# lain-lain bahan sama
❀ Sudukan dalam minyak panas
❀ Goreng hingga garing
❀ Hidangkan dengan sos pencicah pilihan
Catatan HoSSK :
# telur (B)
# tepung beras... 40 gm
# air suam... 440 gm
# cili merah... 2 biji
# 1 kiub ikan bilis & sesuaikan rasa garam
# sedikit daun bawang
# lain-lain bahan sama
No comments:
Post a Comment