MASAK LEMAK CILI API KETAM UTARA
27 September 2019, Jumaat
Hari ini lambat sikit bersiaran. Kebizian sikit kat dapur. Biar lewat tetap update. Nama pun dapur maya kesayangan, sesibuk mana tetap cari masa luangkan waktu.
Menu ketam ni dah banyak kali buat. Sampai dah jadi feberet keluarga dah. First time buat style utara nih, terus depa suruh buat lagi dan lagi. Saya sendiri pun puas hati akan rasanya sebab tu rajin ja buat bila ada permintaan. Kepedasan yang sedang elok tak pedas sangat. Yang ini masukkan sayur apa yang ada dalam fridge. Belimbing untuk beri rasa masam-masam manakala kacang panjang tambah rasa manis pada kuah selain manis ketam.
Ok sampai sini dulu. Nak bereskan sikit lagi kerja kat dapur. Adios!
MASAK LEMAK CILI API KETAM UTARA
by House of SSK
BAHAN A :
- 4 ekor Ketam
- 2 batang Serai | dititik
- 1 helai Daun Kunyit | koyakkan
- 250 gm Santan Pekat Segar | asingkan sedikit untuk dimasukkan akhir sekali
- 12 biji Belimbing Buluh | belah 2
- 3 batang Kacang Panjang
- Asam Gelugor
- Garam
- Gula
BAHAN B (kisar) :
- 21 biji Cili Padi
- 1 labu Bawang Merah Besar (medium size)
- 2 ulas Bawang Putih
- 1.5 inci Kunyit Hidup
- 1 inci Halia
CARA PENYEDIAAN :
❀ Masakkan dulu Bahan (B)
❀ Setelah agak kering, masuk garam dan ketam. Kacau rata, tutup periuk dan biar seketika sambil dikacau sekali sekala
❀ Masuk santan, sedikit air (sekadarnya saja), serai, daun kunyit, sedikit gula dan asam keping dengan api sederhana
❀ Dah sedikit didih masukkan belimbing sambil selalu dikacau supaya santan tak pecah
❀ Masukkan pula kacang panjang
❀ Akhir sekali setelah belimbing dan kacang agak lembut masukkan santan yang diasingkan tadi
❀ Kacau rata dan seimbangkan rasa
❀ Hidangkan panas bersama nasi putih
❀ Setelah agak kering, masuk garam dan ketam. Kacau rata, tutup periuk dan biar seketika sambil dikacau sekali sekala
❀ Masuk santan, sedikit air (sekadarnya saja), serai, daun kunyit, sedikit gula dan asam keping dengan api sederhana
❀ Dah sedikit didih masukkan belimbing sambil selalu dikacau supaya santan tak pecah
❀ Masukkan pula kacang panjang
❀ Akhir sekali setelah belimbing dan kacang agak lembut masukkan santan yang diasingkan tadi
❀ Kacau rata dan seimbangkan rasa
❀ Hidangkan panas bersama nasi putih
No comments:
Post a Comment