KERABU IKAN BERKANTAN
03 September 2019, Selasa
Sesuatu yang tak rugi diberikan percubaan.Setiap resipi ada keistimewaan sendiri. Ingin tahu gambaran rasa, jom intai bahan-bahan.
KERABU IKAN BERKANTAN
by House of SSKsource : Chef Norzailina Nordin
BAHAN A :
- 2 keping Ikan Tenggiri | buang tulang - potong dadu besar - lumur kunyit & garam - goreng kekuningan - angkat - tos - ketepikan
BAHAN B :
- 2 biji Cili Merah | hiris
- 4 - 5 biji Cili Padi Merah | hiris
- 1 kuntum Bunga Kantan | hiris
- 40 gm Daun Ketumbar | hiris
- 1 labu Bawang Besar | dadu
- 1 biji Tomato | dadu
- 1/3 cwn Sos Cili Thai
- 1 - 2 sdt Jus Limau Nipis
- 2 sdt Sos Nampla
- 1 sdt Gula Perang
- Garam & Gula Pasir secukup rasa
CARA PENYEDIAAN :
❀ Sebatikan semua Bahan (B)
❀ Gaul rata dengan ikan yang digoreng tadi
❀ Seimbangkan rasa
❀ Siap
❀ Gaul rata dengan ikan yang digoreng tadi
❀ Seimbangkan rasa
❀ Siap
No comments:
Post a Comment