CUCUR UDANG Chef Amer
01 Oktober 2019, Selasa
Hari ni awal sikit entri. Lepas zohor nanti ada kerja sikit kena selesaikan sampai lewat petang mungkin juga sampai ke malam.
Nak share resipi cucur udang Chef Amer. Resipi ni simpan dah lama, buatnya tahun lepas. Baru-baru ni ada nampak chef kongsikan resipi cucur yang terbaharu kat fb. Bila dibandingkan ada sikit beza dengan yang saya kongsikan di bawah. Sebab saya dah cuba resipi yang mula-mula ni jadi share dulu yang ini.
Saya cuma buat half recipe daripada bawah. Itu pun banyak dapat. Resipi menyatakan 1 biji telur tapi sebab dalam fridge masa tu ada lebihan putih telur jadi saya guna putih telur saja. Ada bahan yang saya abaikan sebab takde stock. Ada yang saya lebihkan untuk cover bahan yang takde. Takat bahan sayuran boleh je kita tiadakan atau tambah. Yang penting bahan utama tepung dengan air perlu portion yang seimbang.
Hidangan cucur tak lengkap jika tiada pencicah. Jadi sebagai pelengkap saya buat kuah kacang. Kalau ada timun ke tauhu boleh juga potong-potong dan hidangkan sekali.
CUCUR UDANG
by House of SSKrcp : Chef Amer
BAHAN-BAHAN :
- 500 gm Tepung Gandum
- 1 tsp Baking Powder
- 1 tsp Yis Mauripan
- 1/2 tsp Gula
- 1 tsp Garam
- 1 biji Telur
- 1 sdb Udang Kering | kisar
- 1 1/2 labu Bawang Merah Besar | cincang kasar
- 3 tangkai Cili Merah | cincang kasar
- 5 tangkai Daun Kucai/Sup | potong pendek
- 30 gm Taugeh
- 1 biji Kentang | parut kasar
- 1/2 batang Karot | parut kasar
- 300 gm Udang Putih Kecil | buang kepala & kulit
- 500 ml Air
CARA PENYEDIAAN :
❀ Campur semua bahan dan sebatikan
❀ Perap sehingga adunan mengembang 2x ganda
❀ Goreng sehingga kekuningan, angkat dan tos
❀ Hidangkan bersama sos pencicah kesukaan
Catatan HoSSK untuk 1/2 rcp :
# telur putih saja... 2 sdb
# cili merah hiris halus... 2 biji
# kucai hiris... 6 tangkai
# bawang besar hiris... 1 labu medium
# ubi kentang hiris halus memanjang... 1 biji
# udang besar dipotong kasar... 12 ekor
# udang kering... tumbuk
# taugeh & karot... tak ada so tak bubuh
# lain-lain bahan separuhkan
❀ Perap sehingga adunan mengembang 2x ganda
❀ Goreng sehingga kekuningan, angkat dan tos
❀ Hidangkan bersama sos pencicah kesukaan
Catatan HoSSK untuk 1/2 rcp :
# telur putih saja... 2 sdb
# cili merah hiris halus... 2 biji
# kucai hiris... 6 tangkai
# bawang besar hiris... 1 labu medium
# ubi kentang hiris halus memanjang... 1 biji
# udang besar dipotong kasar... 12 ekor
# udang kering... tumbuk
# taugeh & karot... tak ada so tak bubuh
# lain-lain bahan separuhkan
No comments:
Post a Comment