IKAN JENAHAK TUMIS RENDANG ASAM
02 Oktober 2019, Rabu
Mula-mula lihat ramuan dah dapat gambaran lima puluh peratus apa rasanya. Nak dapat gambaran penuh kena kerah tangan lembutkan jemari. Itulah yang membawa saya mencuba menu ini setahun lalu. Rupa simple tapi rasa sedap juga tau. Ada iras rasa masak cuka/taucu... masam-masam.
Ada masa kita didatangi rasa kurang selera makan dan tekak pula macam meminta lauk yang masam-masam. Mana tahu lauk ini salah satu jawapannya, kann.
Resipi senang jer. Orang sekarang kata apa... campak campak? Yang campak campak tulah selalunya buat kita makan lupa diri. Hehheh...
Cerita punya cerita rasa nak ulang buat pula untuk makan malam nanti tapi hero bukan ikan. Tetiba mai idea nak try something yang lain daripada ikan.
IKAN JENAHAK TUMIS RENDANG ASAM
by House of SSKsource : Kak Ummi @ HSH
BAHAN-BAHAN :
- 1 keping Ikan Jenahak/Merah/Tenggiri
- 4 ulas Bawang Merah | hiris kasar
- 3 ulas Bawang Putih | hiris kasar
- 2 cm Halia | hiris halus
- 1/4 cwn Air Asam Jawa
- 3/4 cwn Santan Pekat
- 1 tangkai Cili Merah | hiris serong
- 1 tangkai Cili Hijau | hiris serong
- 1 sdt Gula
- Garam secukup rasa
- Beberapa tangkai Daun Ketumbar
- Sedikit Serbuk Kunyit
- Minyak untuk menggoreng
CARA PENYEDIAAN :
❀ Bersihkan ikan, gaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga tiga suku masak. Angkat dan ketepikan
❀ Tinggalkan anggaran 4 sudu besar minyak gorengan dan tumis bahan hirisan dan cili hiris hingga wangi
❀ Masukkan air asam jawa dan kacau, biar mendidih sebentar
❀ Masukkan ikan dan kecilkan api, renih sekejap
❀ Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Balikkan ikan dan masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat
❀ Seimbangkan rasa masam dan lemak santan
❀ Padam api dan tabur beberapa tangkai daun ketumbar
❀ Sedia untuk dihidang dengan nasi putih
Catatan HoSSK :
# ikan... 3 keping kecil jenahak
# cili merah & hijau... capsicum hijau & merah
# skip santan ganti air
❀ Tinggalkan anggaran 4 sudu besar minyak gorengan dan tumis bahan hirisan dan cili hiris hingga wangi
❀ Masukkan air asam jawa dan kacau, biar mendidih sebentar
❀ Masukkan ikan dan kecilkan api, renih sekejap
❀ Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Balikkan ikan dan masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat
❀ Seimbangkan rasa masam dan lemak santan
❀ Padam api dan tabur beberapa tangkai daun ketumbar
❀ Sedia untuk dihidang dengan nasi putih
Catatan HoSSK :
# ikan... 3 keping kecil jenahak
# cili merah & hijau... capsicum hijau & merah
# skip santan ganti air
No comments:
Post a Comment