SPAGHETTI GORENG CILI TUNA
22 Oktober 2019, Selasa
Kalau tahun lalu Gegar Vaganza GV5 tak follow sangat tapi GV6 ini tepat jam 9 saya dah duduk depan tv. Live dah tengok, petang semalam ulangan tengok lagi sebab suka nyanyian Naqiu Boboy. Pertama kali dengar Naqiu nyanyi lagu 'Episod Cinta' di minggu pertama terus minat... sampai cari kat youtube tak jemu dengar ulangkali. Minggu ke-2 baru ni lagu 'Meraung' yang dipopularkan oleh Tomok. Wowww dahsyatt! Padu dan mantap. Ekspresi mukanya ketika melantunkan lagu jelas menampakkan sepenuh penjiwaan. Hinggakan yang mendengar juga turut terpaku menghayati sama cerita di balik lagu. Suara yang besar, serak serak basah ala ala rock bila mencapai tone tinggi mencantikkan lagi alunan lagu yang dibawa. Apa yang mak nujum ni lihat jika dia terus konsisten tak mustahil juara GV6 nanti akan menjadi miliknya.
Lepas habis GV tu baru terpikir nak masak apa untuk dinner. Ingat simple simple je dah. Nak menggulai ke mengari menyambal hari dah petang. Fikir punya fikir jarum jam menginjak 5 lebih. Menu spaghetti goreng yang terlintas. Idea asal daripada Danish Harraz tapi saya olah sikit ikut selera sendiri. Selesai masak dah senja... hari pula hujan... matahari tak nampak bayang... mood snap gambar pun hilang sehilangnya cahaya ditelan gelap malam. Tak apalah ada gambar seketul pun jadilah... janji gambar sendiri. Jom layan resipi ringkas tapi mewah rasa. Pedas sudah semestinya. Tak susah mana just campak campak kacau dan goreng.
SPAGHETTI GORENG CILI TUNA
by House of SSKBAHAN A :
- 500 gm Pasta Spaghetti
- 3 ulas Bawang Putih| dicincang
- 4 biji Tomato | potong dadu
- 1 tin Spicy Chili Tuna (Ayam Brand)
- 1 tin Cendawan Butang | dihiris
- 250 gm Udang
- 250 gm Sotong
- 2 sdt Garlic Powder
- Brokoli
- Serbuk Lada Hitam
- Cili Padi
- Garam
- Minyak Zaitun
CARA PENYEDIAAN :
❀ Rebus pasta dalam air mendidih bercampur sedikit minyak zaitun dan garam. Angkat dan tos
❀ Dengan air rebusan yang sama, celur brokoli. Angkat dan tos
❀ Panaskan minyak zaitun secukupnya dalam kuali.
❀ Tumis cincangan bawang putih sehingga wangi dan kekuningan
❀ Masukkan tomato, biarkan menjadi agak caramelised
❀ Masuk pula udang dan sotong, kacaukan sekejap
❀ Masukkan cendawan, kacau goreng lagi
❀ Masukkan garlic powder, garam dan sedikit air sekadar bagi lembap supaya tak kering
❀ Masukkan tuna, kacau rata
❀ Seimbangkan rasa garam dan tambah serbuk lada hitam, kacau rata
❀ Akhir sekali masukkan pasta, gaul rata
❀ Kemudian masukkan brokoli, gaul hingga betul-betul rata
❀ Tabur hirisan cili padi waktu menghidang
Catatan HoSSK :
# menambah garlic powder memberi aroma dan extra rasa yang lebih sedap
# resipi dapat banyak so kalau nak buat sikit adjust sesuai selera
❀ Dengan air rebusan yang sama, celur brokoli. Angkat dan tos
❀ Panaskan minyak zaitun secukupnya dalam kuali.
❀ Tumis cincangan bawang putih sehingga wangi dan kekuningan
❀ Masukkan tomato, biarkan menjadi agak caramelised
❀ Masuk pula udang dan sotong, kacaukan sekejap
❀ Masukkan cendawan, kacau goreng lagi
❀ Masukkan garlic powder, garam dan sedikit air sekadar bagi lembap supaya tak kering
❀ Masukkan tuna, kacau rata
❀ Seimbangkan rasa garam dan tambah serbuk lada hitam, kacau rata
❀ Akhir sekali masukkan pasta, gaul rata
❀ Kemudian masukkan brokoli, gaul hingga betul-betul rata
❀ Tabur hirisan cili padi waktu menghidang
Catatan HoSSK :
# menambah garlic powder memberi aroma dan extra rasa yang lebih sedap
# resipi dapat banyak so kalau nak buat sikit adjust sesuai selera
No comments:
Post a Comment