SOS CILI HOMEMADE Yang Terbukti Sedap!

Sejak covid19 dah jarang-jarang outing, makan-makan di luar... holiday apatah lagi. Boleh kata dalam sebulan langsung tak ada. Hanya keluar sekejap-sekejap untuk beli barang keperluan dapur dekat-dekat rumah. Terasa boring sangat terperap rumah, balik kampung ambil angin recharge mood.
Cerita pasal kampung, terkait sikit dengan entri Cucur Bilis Krispi semalam. Semua tahu cucur antara sajian sarapan dan minum petang popular yang selalu mak-mak kita buat zaman kita kecil-kecil kat kampung dulu. Walau hanya bancuhan tepung bersama rencah ikan bilis atau udang kering, bawang, sayur, rasa tetap woww. Nak rasa mewah sikit bubuh udang segar... lagi woww.

Kalau betul-betul cukup rasa cucur tu, makan gitu aje pun dah sedap. Tapi dengan cicah sos pencicah jadi lebih berganda sedap. Sos pencicah samada yang readymade, homemade atau pun kuah kacang. Atau mungkin juga sambal tumis ke... asam pedas... atau apa-apalah yang sesuai.
Sos readymade memang ada jer kat dapur, tapi tak nak lah. Buat sendiri gunapakai resipi yang pernah buat dulu lagi puashati.
Cerita dan resipinya ada EJ kongsikan di SINI. Memang terbukti sangat-sangat sedap!
Kuah kacang pun buat juga sikit guna resipi SINI. Ngam sangat dengan cucur bilis tu. Kalau EJ usahkan pagi atau petang, buat makan malam sekali pun layan. Tambah potongan timun, daun salad, tauhu goreng pastu siram kuah kacang banyak-banyak. Tak pandang nasi dahh!
No comments:
Post a Comment