TERUNG BERLADO PETAI
Sesuai sangat untuk penggemar berlado terung dengan petai.
TERUNG BERLADO PETAI
by EJHouseofSSK
Bahan A :
2-3 biji Terung Panjang (medium size) | potong - bakar atas pan tanpa minyak - setelah masak tekan-tekan sikit dengan garfu - ketepikan
4 papan Petai
Bahan B - kisar jangan halus sangat :
5 biji Cili Merah (atau boleh campur dengan hijau)
5 biji Cili Api
1/2 labu Bawang Besar Merah
3 ulas Bawang Putih (lebihkan jika suka)
Sedikit Belacan
Bahan C :
1/4 kiub Ikan Bilis
Garam
Gula
Cara :
- Tumis bahan B sampai pecah minyak sebanyak 3 kali. Maknanya selepas tumisan pertama pecah minyak, tambah air... tumis lagi sampai pecah minyak kali kedua, tambah air... dan tumis lagi sampai pecah minyak kali ketiga
- Perasakan dengan garam, gula, kiub ikan bilis
- Sudah seimbang semua rasa masukkan petai. Biar sebentar sambil dikacau goreng
- Akhir sekali masukkan terung, kacau rata
- Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment