NASI GORENG CILI KERING Orang Tua-Tua Dulu
Bersua kembali...
Seminggu dapur tak berasap. Semua gara-gara bekalan air terputus. Nak tunggu air ada balik tak tahu bila. So EJ berdua beranak cabut balik kampung. Seminggu duduk kampung sambil-sambil sedut angin desa damaikan fikiran. Baru tiga hari lepas balik sini balik. Nak bagi berasap semula dapur lemau je rasa hehhe. Dalam lemau-lemau siap juga menu ayam rendang untuk dinner malam semalam sebab nak guna daun kunyit dengan daun limau purut fresh bawa dari kampung. Lagipun masak rendang tak susah mana... potong-potong, blend dan leburkan semua dalam kuali... siap
Pagi ni tengok nasi ada lebih dalam sepinggan. Kebetulan dari semalam tekak teringin sangat nasi goreng cili kering orang tua-tua dulu. Takde banyak fikir terus capai segala bahan. Lama juga tak makan style cili kering nih... selalu duk buat style lain. Last post nasi goreng cenggini tiga tahun lalu tak silap. Alang-alang dah teringin buat aje walaupun nasi yang ada tak banyak tapi boleh lah untuk berdua makan.
Tak jauh beza pun dengan resipi yang dulu tapi letak juga lah. Lain orang lain cara. Tentang penggunaan bahan dan cara setiap orang ada keselesaannya sendiri.
NASI GORENG CILI KERING
by EJHouseofSSK
Bahan-Bahan :
1 pinggan Nasi
1 biji Telur
1 batang Kacang Panjang | hiris kecil
Bahan Tumbuk Kasar :
8 tangkai Cili Kering | rendam sekejap dalam air panas - tos
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
Sedikit Ikan Bilis
Sedikit Belacan
Garam
Cara :
- Panaskan kuali
- Pecahkan telur, goreng hancur, angkat dan ketepikan
- Tambah minyak lagi secukupnya, biar panas
- Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing. Jika terkering, tambah air sikit (guna air lesung tadi), kacau biarkan garing
- Masuk kacang panjang, kacau goreng hingga rata.
- Seimbangkan rasa (jika suka boleh bubuh kiub ikan bilis dan abaikan garam)
- Masukkan nasi, kacau sampai rata
- Masukkan telur tadi. Kacau goreng nasi rata-rata secara dibalik-balikkan sampai mengeluarkan asap yang banyak bermakna nasi goreng sudah cukup masak
- Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment