SAMBAL TUMIS TELUR BUNGA

Sikit masa lalu trending sekejap di fb lauk telur yang telurnya dibentukkan menjadi pelbagai bentuk comel-comel. Nampak cute pula telur buat rupa itu. Jadi why not cuba.
Alhamdulillah. Sedap pada mata, sedap lagi akan rasa. Tekstur dan likat sambal pun jadi elok.
SAMBAL TUMIS TELUR BUNGA
by EJHouseofSSK
Bahan A :
6 biji Telur
1 labu Bawang Holland | hiris bulat tebal
1/2 sdb Pes Asam Jawa
3 senduk nasi Cili Kisar
1 cwn Air
Gula Perang & Garam secukup rasa
Bahan B - Dikisar Halus :
6 biji Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
1/2 inci Belacan
Cara :
Telur
- Panaskan kukusan
- Sediakan acuan kecil-kecil dan sapu minyak
- Pecahkan telur ke dalam acuan
- Kukus hingga masak
- Keluarkan daripada acuan dan ketepikan
Sambal
- Panaskan minyak masak secukupnya
- Tumis bahan B hingga wangi
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak mengguna api kecil dan sentiasa kacau
- Masukkan pes asam jawa, kacau rata
- Tuang air, masuk gula dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih
- Masukkan potongan bawang besar, kecilkan api dan renih sambal sehingga kepekatan yang disukai
- Seimbangkan rasa
- Masukkan telur yang dikukus tadi, kacau
- Siap untuk dihidang bersama nasi dan lauk-lauk lain
No comments:
Post a Comment