0
Ayam Lemon

Sesekali ubah selera dengan masakan ayam lemon pula.

Bahan A:
  • 400 gm isi ayam
  • 2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 biji telur
  • 30 gm tepung jagung
  • 20 gm tepung beras
  • Garam dan Lada Hitam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng ayam
Sos Lemon:
  • 4 sudu besar jus lemon
  • 5 sudu besar gula
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan.
  • 1 sudu besar cuka
  • Setitik dua lemon paste
Caranya:
  • Untuk bahan A: Campurkan semua bahan dan perapkan 1/2 jam. Kemudian salutkan dengan tepung hingga rata keseluruhannya. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Ketepikan.
  • Untuk sos: Satukan kesemuanya dalam periuk kecil, didihkan. Kacau hingga sos agak pekat sedikit. Jika ada rasa yang kurang bolehlah ditambah. Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.
  • Rasa sos haruslah masam manis.

0 sweet comments: