0
Ayam Berempah Ketumbar

Ayam ketumbar ni sebagai gandingan kepada nasi buah-buahan (lihat menu directory) untuk lunch kami semalam. Jauh tau saya pi timba resepi....kena menyeberang lautan pasifik yang terbentang luas nun....hehehe....cuba u all teka kat mana tu yer....yes, betul tu....kat umah JC di Orlando US sana. Memang klas ayam ni...sedap....ada macam-macam rasa kat dalam. Kalau nak tau cubalah. JC izinkan saya copy n paste resepi di sini yer untuk dishare dengan rakan-rakan yang lain.



AYAM BEREMPAH KETUMBAR

Bahan Perap
  • 1/2 ekor ayam -dipotong kecil (bole juga guna dada ayam)
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu teh serbuk lada kering
Bahan Kisar Halus
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 biji buah keras
  • 1 cawan daun ketumbar
  • 1 in halia
  • 1/2 in lengkuas
Bahan A
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 helai daun kunyit }
  • 3 helai daun limau purut } siat2
  • 2 sudu besar gula perang atau gula merah
  • 1/2 cawan santan pekat
  • garam secukupnya
  • 1/2 biji limau nipis ambil jusnya
  • 1 cawan kacang peas
Caranya
  • Perap ayam dgn bahan perap selama sejam kemudian goreng basah dan ketepikan. Guna kuali yg sama tinggalkan minyak dlm 1/4 cawan kemudian tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.
  • Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. masukkan bahan A gaul rata dan biarkan renih perlahan hingga ayam betul2 masak. Rasakan garamnya dan akhir sekali masukkan kacang peas.. biarkan kuahnya pekat sikit... boleh la dihidangkan.

Sumber: http://jceastmeetwestkitchen.blogspot.com/

0 sweet comments: