0
UDANG SAMBAL HIJAU


17 September 2019, Selasa

Sesekali berlauk sambal dengan cili hijau memang menyelerakan.
Lagi pedas, lagi sedapp, lagi kaww!
Akan tetapi biarlah berpada-pada pedas supaya tak memudarat kesihatan perut.


UDANG SAMBAL HIJAU
by House of SSK

BAHAN A :
  • 15 ekor Udang Putih Besar (size XL) | bersihkan - gaul dengan serbuk kunyit - goreng separuh masak - tos - ketepikan
  • 2 keping Asam Gelugor
  • 3 tangkai Kacang Panjang | potong serong kecil-kecil
  • Garam & Gula secukup rasa
  • Minyak Masak secukupnya untuk menumis
BAHAN B (kisar) :
  • 12 biji Cili Hijau
  • 5 biji Cili Padi Hijau (jika ingin pedas)
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 4 ulas Bawang Merah

CARA PENYEDIAAN :
❀  Menggunakan minyak gorengan udang, tumis Bahan (B) hingga wangi, garing dan pecah minyak
❀  Masukkan asam, garam dan gula secukup rasa
❀  Masuk pula kacang panjang, kacau rata
❀  Kemudian masuk udang dan masak sehingga kuah pecah minyak dan udang masak
❀  Angkat dan hidangkan



0 sweet comments: